Schaduwmannen

Henri Patrik

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Schaduwmannen

paperback/ gebrocheerd: € 17.95

ISBN: 9789082017274, 390 blz., May 2015
Formaat: 23.5 (h) x 15.5 (b) x 3.5 (d) cm. Gewicht: 660 gram.

Uitgever: Falcon Boeken

serienaam/reeks: Falcon Boeken

trefwoorden: dramatiek mensenhandel sarajevo srebrenica vrouwenhandel wangedrag

beschrijving

Het verhaal vindt plaats in Sarajevo in 2002. Het vertelt op menselijk vlak het lot van vier personen die getraumatiseerd uit de Bosnië-oorlog zijn gekomen.

Bram Ruyter is na Srebrenica een verbitterd mens geworden. Ontslagen uit het leger, trouwt hij Mayke, een verslaggeefster die onderzoek doet naar wangedrag van hooggeplaatste UNPROFOR-functionarissen tijdens de oorlog. Mayke gaat bewijsmateriaal zoeken in Sarajevo en verongelukt.
Bram gelooft niet aan een ongeval en gaat voor een ngo werken in Sarajevo om de waarheid te ontdekken.

Zumra is een jonge vrouw die uit Srebrenica is kunnen ontsnappen, maar ze lijdt aan geheugenverlies. Als ze op een dag ontvoerd wordt, komen ook de verschrikkingen uit haar verleden naar boven.

Lazar is een politieman die in Amerika bij de FBI heeft gewerkt. Bij het uitbreken van de oorlog is hij naar Bosnië gekomen om zijn ouders bij te staan. Deze zijn echter op gruwelijke wijze vermoord. Dat zal zijn verder leven bepalen.

Edhem maakte deel uit van Naser Oric' troepen in Srebrenica. Hij kon de massamoord ontsnappen, maar verloor zijn hele familie. In Sarajevo is hij uitsmijter, maar leidt een mysterieus leven.

Door een reeks moorden zulllen de wegen van deze personen zich kruisen. Fantomen uit hun verleden komen weer tot leven.

Een menselijk drama verpakt in een pakkende thriller.

RECENSIE:
Felle Faction-thriller

Schaduwmannen van Henri Patrik is een niet-alledaagse thriller. Patrik situeert zijn verhaal in de Bosnische hoofdstad Sarajevo in 2002 en volgt het levenspad van vier personages die stuk voor stuk op een andere manier geconfronteerd worden met geestelijke letsels ten gevolge van de Bosnische burgeroorlog die zeven jaar daarvoor eindigde. Via een spannend en vaak schokkend verhaal analyseert de auteur de totaal verrotte en ongemeen ingewikkelde situatie in het opgesplitste Bosnië en Herzegovina van na de oorlog (de Federatie van Bosnië en Herzegovina, en de Servische Republiek). Heel wat maatschappelijke thema?s komen aan bod: de incompetentie en onverschilligheid van de internationale gemeenschap, de psychologische gevolgen van de wrede burgeroorlog waarvan de excessen niet voor Auschwitz moesten onderdoen, mensenhandel en seksuele uitbuiting (ook door hoge UNPROFOR-functionarissen), de massavernietiging van de moslimpopulatie in de enclave Srebrenica tijdens de oorlog, en een aantal moorden die een akelig licht op het verleden van de personages werpen. Het verhaal is ingewikkeld maar wordt in de hand gehouden door een strakke chronologische opbouw. De research van de auteur voor dit veelgelaagde, fascinerende verhaal is voortreffelijk. Ook als je weinig tot niets over de Bosnische burgeroorlog (1992-1995) weet, zal je meegesleept worden door deze hartstochtelijke, woedende en felle roman. Hoewel de plot vele tentakels heeft, is het duidelijk dat Patrik eerst en vooral op zoek is naar het verborgen zielenleven van zijn personages. Ze dragen stuk voor stuk zware trauma?s met zich mee die aantonen dat oorlogsomstandigheden niemand onberoerd laten. Al deze elementen zorgen ervoor dat Schaduwmannen een bijzondere roman is. Een overrompelende thriller, jazeker, maar ook meer dan dat: een meeslepende afdaling in de duistere nissen van de menselijke geest.

Bob Van Laerhoven

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.