Report Rotterdam

25 jaar havenfotografie

Freek van Arkel; Dirk van Weelden

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 

€ -1.00

ISBN: 9789081993210, geïllustreerd, 384 blz., May 2015, MUL UITVERKOCHT!

Uitgever: F2 Publishing

redactie: Yvo Zijlstra

vertaald door: Liz Waters

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingZoektochten door de haven van Rotterdam
REPORT ROTTERDAM, een bijzonder boek samengesteld uit 25 jaar havenfotografie van Freek van Arkel en 10 verhalen van Dirk van Weelden. Herdruk in kleiner formaat, maar met dezelfde omvang verschijnt 5 mei 2015.
De haven is een wereld op zichzelf. De menselijke ritmes en maten, de menselijke behoeftes en eigenaardigheden zijn hier van nul en generlei waarde. Hier heersen de zakelijke eisen van de zeevaart, de internationale handel, de techniek en de uiterste doelmatigheid in opslag en vervoer. De stad waar de mensen leven is ver weg.

Freek van Arkel fotografeerde 25 jaar lang in de Rotterdamse haven en is dus een van de mensen die ons een kijkje geven in die nabije en toch verre wereld. REPORT ROTTERDAM is het verslag van dat fotografen-leven en geeft een veelzijdig beeld van die vreemde en opwindende omgeving.

In tien verhalen vertelt Dirk van Weelden over de dagen dat hij met Freek van Arkel op stap ging en hem uithoorde, maar ook om zich heen keek en mensen sprak in droogdokken, op kades, achter beeldschermen en op motorvletjes.

Als jonge fotograaf legde Freek van Arkel met kleinbeeld zwart-wit te-waterlatingen, stakingen en gifschandalen vast voor de krant. Maar zijn oog dwaalde al snel weg van de incidenten en nieuwsfeiten. Met kleur, grootbeeld, panorama-foto’s en de digitale techniek verkende hij jarenlang alle uithoeken van die snel veranderende wereldhaven. Er bleek oneindig veel te zien. De haven is een uniek Nederlands landschap, met eigen weer, licht en sfeer. De haven is ook een vitale opeenhoping van contrasten: tussen stoere kerels en hun nietigheid naast de mega-volumes; tussen heavy metal, roest, beestenweer en GPS, computers, robots; tussen al die mensen uit alle uithoeken van de wereld.

Freek van Arkel is in die vreemde, turbulente omgeving opgegroeid als fotograaf. Heeft zich ontwikkeld tot een vakman met een eigen blik. Met al die vakkundigheid is hij gelukkig een gulzig kijk-dier gebleven. Hij gebruikt zijn camera gretig, zinnelijk, met vaart. Zijn foto’s vertellen van vroeger en nu, van mensen en machines en brengen de haven dichterbij. Wie de enorme verscheidenheid aan foto’s bekijkt, komt ook dichterbij de fotograaf, wiens blik rijper, zoekender, gevoeliger wordt en alle technieken uitprobeert op beeld te krijgen wat hij beleeft en gezien heeft. Dat geeft dit boek zijn ‘soul’.

Ons dagelijks leven is ondenkbaar zonder wat er gebeurt in de Rotterdamse haven. Het is de machinekamer van de economie. En de stad ontleent zijn geschiedenis, zijn mentaliteit en culturele verscheidenheid grotendeels aan de verstrengeling van stad en haven. Het maakt Rotterdam Rotterdams, anders dan alle andere steden in Nederland.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.