Een goudvis in de zee

Tien filosofische verhalen voor kleine en grote denkers

Fabien van der Ham

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een goudvis in de zee

gebonden: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081971782, geïllustreerd, 76 blz., February 2021
Formaat: 21.8 (h) x 21.5 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 445 gram.

Uitgever: Uitgeverij Filosovaardig

illustrator: Natalie Kuypers

redactie: Lianne Tijhaar

trefwoorden: filosofie, levensvragen, vragen, gesprek,

beschrijving

Baroe is kampioen vragen stellen. Of hij nu op een feestje aan het zingen is of aan het zwemmen in een meertje, er dwarrelen altijd vragen door zijn hoofd. Bijzondere vragen zoals: Was de oerknal alleen? Zie jij wat ik zie? Kan de tijd stilstaan? Baroe vindt het lastig om antwoorden te vinden, maar gelukkig denken zijn vrienden, klasgenoten en familie met hem mee.

Wat Baroe niet weet, is dat al duizenden jaren over zulke vragen wordt nagedacht. Door grote denkers zoals Aristoteles, Descartes en Sartre bijvoorbeeld. En nog steeds zijn er kleine en grote mensen die eindeloos doordenken over geluk, taal, de dood of de slimheid van planten.

Zin om mee te denken?
Lees dan samen de denkverhalen van Baroe en de weetjes van de grote denkers en denk daarna samen verder.

Voor kinderen van vier tot acht jaar (en hun begeleider).

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Fabien van der Ham schreef 13 kinderboeken en is behalve schrijfster gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Voor haar bedrijf Filosovaardig maakt ze spellen, verhalen, gedichten en lesmaterialen die kinderen aanzetten tot filosoferen.inhoudsopgaveHoe gebruik je de verhalen?
Willen jongens met poppen spelen?
Is een goudvis in de zee vrij?
Kun je gelukkig zijn met niets?
Kunnen zonnebloemen denken?
Kan opa nu een eend zijn?
Kan de tijd stilstaan?
Zie jij wat ik zie?
Wil ranja vliegen?
Zijn er genoeg woorden?
Was de oerknal alleen?
toelichtingHet nieuwe, dertiende, kinderboek van Fabien van der Ham brengt lezers in verwarring. Gelukkig geen verontrustende verwarring, maar een prettig filosofische. Na het voorlezen van de verhalen moet je wel met elkaar verder denken door de filosofische ideeën die voorbij komen.

In de verhalenbundel ‘Een goudvis in de zee’ staan tien verhalen over Baroe. Baroe is kampioen vragen stellen. Of hij nu op een feestje aan het zingen is of aan het zwemmen in een meertje, er dwarrelen altijd vragen door zijn hoofd.

Bijzondere vragen zoals: Was de oerknal alleen? Zie jij wat ik zie? Kan de tijd stilstaan? Baroe vindt het lastig om antwoorden te vinden, maar gelukkig denken zijn vrienden, klasgenoten en familie met hem mee.

Hun gedachten zijn zo verrassend dat je vanzelf zin krijgt om na het voorlezen samen verder te denken.

Elk verhaal van Baroe eindigt met een illustratie die een twist aan het verhaal geeft. Het is leuk om deze twist samen te benoemen. Soms levert deze illustratie je ook een gedachte-experiment. Daarbij kun je dan de volgende vragen stellen: Zou dit waar kunnen zijn? Hoe kan ik dat weten? Wat zouden de gevolgen zijn?

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen waarmee je zelf verder kunt filosoferen. De vragen van Baroe klinken misschien soms gek maar beroemde filosofen als Wittgenstein, Sartre, Aristoteles, Beauvoir, Nussbaum en Hermsen dachten of denken ook over zulke vragen na.

Om dit te laten zien, worden er na elk verhaal van Baroe een paar bekende en minder bekende ideeën genoemd van filosofen van vroeger en nu. Zo kunnen de kinderen – de kleine filosofen – zien hoe groot hun gedachten zijn.

De filosofische verhalen uit ‘Een goudvis in de zee’ zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Dit kan al met kinderen vanaf een jaar of 4.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.