Praattoppers

Fabien van der Ham

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081971768, geïllustreerd, 66 blz., October 2018
Formaat: 17.8 (h) x 14.0 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 297 gram.

Uitgever: filosofiejuf.nl

redactie: Inge de Bie

illustrator: Iris Boter

trefwoorden: burgerschapsvorming dialoog filosoferen gespreksvaardigheden

beschrijving

Mensen vinden het vaak lastig om met elkaar te praten, vooral als ze van mening verschillen. Goede gespreksvaardigheden maken het verschil tussen een vervelende, harde discussie en een prettige dialoog.

Met Praattoppers leren kinderen op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Ze leren naar elkaar te luisteren, vragen aan elkaar te stellen, te redeneren en zich in een ander te verplaatsen.

Er zijn 26 Praattoppers. Een Praattopper is een complimentkaart met daarop een gewenste gespreksvaardigheid. Bij elk van de 26 Praattoppers wordt een activiteit gegeven om de vaardigheid te oefenen of illustreren.

Zo draag je bij aan:
- een betere groepssfeer
- fijnere communicatie tussen de kinderen
- en burgerschapsvorming

Voor iedereen die met groepen kinderen (vanaf circa 8 jaar) werkt.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Bedenker Fabien van der Ham ontwikkelt materialen om te filosoferen en te praten met kinderen. Met haar Praatprikkels won zij de Berrie Heesen Prijs (2012). Zie voor meer informatie www.filosofiejuf.nlinhoudsopgaveBevat:
- 26 complimentkaarten
- Een activiteitenwijzer
- Tip- en Topmagneten
toelichtingMet de methode Praattoppers leren kinderen op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan.

Want
Als kinderen goed met elkaar kunnen communiceren, wordt de sfeer in de groep beter en verlopen activiteiten rustiger. Werken met de Praattoppers is bovendien een goede invulling voor de verplichte lessen burgerschapsvorming op de basisschool.

Waarom
Educatief ontwikkelaar Fabien van der Ham: “Al jaren kom ik als filosofiejuf op scholen en voer met kinderen van alle leeftijden filosofische kringgesprekken. Het valt niet altijd mee om kinderen dan rustig met elkaar te laten praten. Zo was er op een gegeven moment een jongen die tijdens zo’n kringgesprek voortdurend door iedereen heen schreeuwde en hij gaf ongenuanceerd kritiek op de bijdrages van anderen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, zei hij: ‘Dat hoort zo, dat zie je op tv ook.’

Toen realiseerde ik me dat kinderen inderdaad niet altijd en overal het goede voorbeeld krijgen van hoe je op een goede manier met elkaar in gesprek kunt gaan. Het is geen onwil, kinderen weten vaak gewoon niet hoe het moet. Ik besloot de gespreksvaardigheden voortaan actief en op een positieve manier te gaan coachen. Niet alleen corrigeren maar vooral vertellen hoe het beter kan. Niet alleen met een opgeheven vinger maar ook door middel van spel. Dit resulteerde in 26 Praattoppers die elk met een spel of activiteit kunnen worden geoefend of geïllustreerd. Zoals alle producten van filosofiejuf.nl kwam de ontwikkeling van het product tot stand in de praktijk. De kinderen op de twee scholen waar ik het concept van de Praattoppers testte reageerden enthousiast en vroegen al snel zelf om de Tip en de Top.”
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.