Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen

Fabien van der Ham

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Praatprikkels

kaartspellen: € 10.95

ISBN: 9789081971706, geïllustreerd, October 2012
Formaat: 9.2 (h) x 6.3 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 95 gram.

Uitgever: De filosofiejuf

illustrator: Cindy van Schendel

trefwoorden: filosofie, kinderen, kinderfilosofie, vragen gesprekskaarten kinderfilosofie

beschrijving

Het is leuk en belangrijk om met kinderen te praten. Dus stel je vragen als 'hoe was het op school vandaag?' of 'wat heb je dit weekend gedaan?'. Helaas blijken deze lang niet altijd prikkelend genoeg om tot een goed gesprek te komen. Een gesprek dat echt ergens over gaat, diepgang heeft, een filosofisch gesprek bijvoorbeeld.

Daarom zijn de Praatprikkels ontwikkeld. Praatprikkels zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag en bieden zo een laagdrempelige manier om met te filosoferen met kinderen. Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen.

Elke vraag kan meerdere filosofische thema's oproepen zoals waarheid, tijd, vriendschap, identiteit, gelijkheid, vrijheid en nog veel meer. Het maakt niet uit bij welk thema het gesprek uitkomt. Elk kaartje bevat een illustratie die de vraag ondersteunt en vaak ook al aan het denken zet.

Het enige wat de volwassene moet doen is de kinderen zo lang mogelijk stimuleren om verder te denken door hun antwoorden te bevragen, bijvoorbeeld met een van de vragen die op de achterkant van de kaartjes staan. Op www.filosovaardig.nl/downloads zijn bovendien doorvraagkaartjes te downloaden om te printen, uit te knippen en eventueel op karton te plakken of lamineren.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Fabien van der Ham schreef dertien kinderboeken voor verschillende uitgevers en diverse verhalen, artikelen, columns en gedichten die in bundels en tijdschriften verschenen. Sinds 2011 is zij naast schrijfster ook filosofiejuf en ontwikkelt lesmateriaal om met kinderen te filosoferen. Voor haar eerste product de Praatprikkels ontving zij in 2012 de Berrie Heesen Prijs.toelichtingPraatprikkels zijn vrolijk geïllustreerde kaartjes met daarop een filosofische vraag om op een andere manier met kinderen in gesprek te gaan. Ze zijn vertaald in het Japans, Duits en Engels.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.