Elke Nesjomme is een parel

het levensverhaal van Rabbijn Jakob Friedrich

Joanne Nihom

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Elke Nesjomme is een parel

paperback/ gebrocheerd: € 5.95

ISBN: 9789081891486, geïllustreerd, 100 blz., October 2014
Formaat: 24.0 (h) x 17.2 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 224 gram.

Uitgever: Toetssteen

redactie: Lea van Coeverden

beschrijving

Levensverhaal en lessen van rabbijn Jakob Friedrich

Rabbijn Jakob Friedrich is geboren in Duitsland in 1922. De Tweede Wereldoorlog loopt als een rode draad door zijn levensverhaal.

Anders dan veel Joden had Friedrich al vroeg door hoe gevaarlijk het naziregime was. Aan het begin van de oorlog vluchtte hij uit zijn toenmalige woonplaats Antwerpen, waarna hij via allerlei omzwervingen in Brussel belandde. Daar woonde en werkte hij tot het einde van de oorlog. Hij trouwde er en werd vader van een zoon. Andere Joden werden verraden, maar Friedrich was voorzichtig en keer op keer gebeurde er iets waardoor de nazi's hem met rust lieten. Deze bijzondere gebeurtenissen zijn volgens hem geen toeval, maar momenten waarop de hand van de Almachtige de richting wijst.
Volgens Friedrich bestaat de Holocaust ook nu nog. In het tweede deel van dit boek vertelt hij daarom over het Noachidsche verbond, het verbond dat G'd sloot met alle volkeren, niet alleen met het Joodse. Friedrich waarschuwt daarbij voor de gevaren van de huidige samenleving waarin mensen deze regels en het gezag van de Eeuwige niet langer erkennen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Rabbijn Jakob Friedrich had geen tijd om zijn levensverhaal op te schrijven; hij was druk met het voorleven van wat in de Tora staat, aldus rabbijn Hans Groenewoud tijdens de boekpresentatie in het Cheider. Gelukkig kunnen we nu toch Friedrichs levensverhaal lezen dankzij het harde werk van journaliste Joanne Nihom.
Nihom leeft al jaren in Israël en schrijft van daaruit onder meer voor Christenen voor Israël. Toch voelt zij zich vaak `een beetje dom in aanwezigheid van orthodoxe Joden die een onmeetbare kennis van de Tora hebben en naar de Joodse wetten leven. Hun uitleg daarbij is zelf vaak te ingewikkeld om te begrijpen. Juist daarom wilde Nihom graag dit boek over rabbijn Friedrich, orthodox en eigentijds schrijven. Friedrich weet wel de brug te slaan naar de niet-orthodoxe Joden en christenen. `Ongemerkt trekt hij je mee in een niet altijd even toegankelijke wereld, schrijft Nihom dan ook over de urenlange gesprekken die ze met de rabbijn had in zijn werkkamer in Antwerpen en via Skype.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.