Ravelli

De geschiedenis van een potterie 1944 - 1977

John de Koning

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 

€ -1.00

ISBN: 9789081833905, geïllustreerd, 53 blz., December 2012 UITVERKOCHT!

Uitgever: Letterwood Publishing

beschrijving

De broers Dick en Jaap begonnen tijdens de Tweede Wereldoorlog huisraad te maken in een zelfgebouwde oven. De onbewoonbaar verklaarde woning in Leiden moesten ze al snel verlaten want het Potterie Ravelli werd geliefd en kreeg internationaal bekendheid met hoogwaardig huishoudelijk aardewerk in zeer karakteristieke stijl. Van asbakken tot tuinaardewerk, van zwart-wit vazen tot de uitvinding van de `keramobiles - hangende bollen voor kamerplanten - en van dierplastieken tot wandtegels ter verfraaiing van het interieur. Als een van de eerste naoorlogse voorbeelden van `Dutch design sloten de ontwerpen van Ravelli aan bij internationale stromingen in de jaren `50 t/m `70.
De hernieuwde belangstelling voor het Ravelli aardewerk eind jaren tachtig bracht een nieuwe stroom vrij werk op gang bij Jaap Ravelli, wat ook aan bod komt in dit boek.

John de Koning, liefhebber en verzamelaar van Ravelli-aardewerk, schreef deze rijk geïllustreerde biografie over pottenbakkerij Ravelli en schetst een levendig en persoonlijk beeld voor geïnteresseerden in aardewerk, interieur ontwerp en naoorlogse nijverheid in Nederland.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveVoorwoord
Hoofdstuk 1: Twee broers en een turfoven
Hoofdstuk 2: De techniek
Hoofdstuk 3: Van kopje tot masker
Hoofdstuk 4: Het signeren
Hoofdstuk 5: Vrij werk van Jaap Ravelli na 1990
Chronologie
Verantwoording
toelichtingPotterie Ravelli is opgericht in 1944 door de broers Dick en Jaap Ravelli en heeft internationaal bekendheid gekregen met hoogwaardig huishoudelijk aardewerk in zeer karakteristieke stijl. Van asbakken tot tuinaardewerk, van zwart-wit vazen tot de uitvinding van de 'keramobiles' - hangende bollen voor kamerplanten - en van dierplastieken tot wandtegels ter verfraaiing van het interieur.
Als een van de eerste naoorlogse voorbeelden van ' Dutch design' sloten de ontwerpen van Ravelli aan bij internationale stromingen in de jaren '50 t/m '70.

John de Koning, liefhebber en verzamelaar van Ravelli-aardewerk, schreef deze rijk geïllustreerde biografie. Hij schetst een levendig en persoonlijk beeld van de potterie, je leest over de sleutelfiguren en ziet voorbeelden van de produktielijnen en de werkwijzen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.