Het dikke denkboek

filosofie voor beginners

Reynier Molenaar

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het dikke denkboek

paperback/ gebrocheerd: € 17.45

ISBN: 9789081812122, geïllustreerd, 368 blz., April 2014
Formaat: 20.1 (h) x 12.6 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 382 gram.

Uitgever: BLOP

redactie: Norma Montulet; Fabien van der Ham

illustrator: Sieger Zuidersma

beschrijving

Het Dikke Denkboek gaat over filosofie. Een boek vol leuke weetjes en interessante vraagstukken. Geen al te zware kost dus, maar prikkelende kwesties, bedoeld om je aan het denken te zetten.
Filosoferen, hoe doe je dat precies? Aan de hand van themavragen krijg je stukje bij beetje een idee. Voorbeelden van antwoorden op die vragen worden gegeven via bekende filosofen uit de Westerse traditie. Van Thales en Plato tot Bergson, Wittgenstein en Sartre. Bijvoorbeeld: Wat is kennis? Wie ben ik eigenlijk? Kan ik wel iets zeker weten? Hoe weet ik precies wat goed is? En wat rechtvaardig? Bestaat God nou wel of niet? Kom je daar überhaupt achter, en hoe dan?
Van filosofie word je behoorlijk wat wijzer; niet in de laatste plaats over jezelf. Het betwijfelen van uitspraken en meningen leert dat de waarheid niet zo simpel in elkaar zit. Tegelijkertijd ontdek je dat je slimmer bent dan je aanvankelijk dacht. Want iedereen kan filosoferen!
Filosofie is behalve nuttig ook gewoon onwijs (!) leuk. Voor een gesprek aan tafel of op een feestje of in de klas. Maar interessanter dan dat: eindelijk kan je die betweters eens lekker de mond snoeren met jouw filosofische inbreng!

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveVoorwoord
Inleiding
1 Hoe kan dat? Over waarneming en verwondering: hoe de dingen om ons heen kunnen bestaan Thales van Milete (ca. 624 v. Chr. – 545 v. Chr.)
2 Wat weet je? Over wat kennis is Socrates (470 v. Chr. – 399 v. Chr.)
3 Kan je iets zeker weten? Over hoe je achter de waarheid kunt komen Plato (ca. 427 v. Chr. – 347 v. Chr.)
4 Hoe zit de natuur in elkaar? Over hoe je juist kunt onderzoeken Aristoteles (384 v. Chr. – 322 v. Chr.)
5 Bestaat God? Over het bewijzen van een overtuiging Thomas van Aquino (1225-1274)
6 Wie ben ik? Over twijfel en identiteit René Descartes (1596-1650)
7 Wat zie ik? Over de grens van het illusionaire David Hume (1711-1756)
8 Hoe weet ik wat goed is? Over gedrag en wat goed of slecht is Immanuel Kant (1724-1804)
9 Wat is mooi? Over kunst en of je kunt weten wat mooi is Arthur Schopenhauer (1788-1860)
10 Wat is rechtvaardig? Over wat eerlijk en oneerlijk is Karl Marx (1818-1883)
11 Hoe moet je leven? Over normen en waarden Friedrich Nietzsche (1844-1900)
12 Hoe lang duurt een uur? Over het begrip tijd Henri Bergson (1859-1941)
13 Kan iets tegelijk wel en niet? Over taal, vicieuze cirkels en paradoxen Bertrand Russell (1872-1970)
14 Hoe denk je? Over taal en denken Ludwig Wittgenstein (1889-1951)
15 Wat is vrijheid? Over betrokkenheid en de zin van het leven Jean-Paul Sartre (1905-1980)
Nawoord
Antwoorden en oplossingen
Verklarende woordenlijst
Geraadpleegde literatuur
Wie is wie
toelichting* DUIK IN DE WERELD DIE FILOSOFIE HEET * ZOEK ZELF JE ANTWOORDEN OP LEVENSVRAGEN * WORDT NOG WIJZER EN NOG SLIMMER * LEER FILOSOFEREN, ARGUMENTEREN EN REDENEREN * MAAK KENNIS MET DE 15 GROOTSTE FILOSOFEN DIE OOIT GELEEFD HEBBEN * LEER HUN BEROEMDE UITSPRAKEN UIT JE HOOFD * VERBAAS EN VERMOEI JE OUDERS, GROOTOUDERS, LERAREN, BUREN EN KLASGENOTEN MET JE KENNIS * GENIET VAN DE PUZZELS, WEETJES EN PRIKKELENDE VRAGEN * LACH LUID OM DE GRAPPIGE CARTOONS EN ANEKDOTES * VERBETER DE WERELD EN BEGIN MET DIT BOEK *recensie citaatDit vrij dikke boek introduceert vijftien grote denkers uit de filosofie (alleen mannen). Het betreft vier klassieke denkers (o.a. Plato, Aristoteles), een middeleeuwer (Aquinas), vroeg-modernen zoals Hume en Kant, en modernen van Marx en Nietzsche tot Bergson en Sartre. Ze komen aan bod rond vragen als: wat is kennis, wat is waarheid, wie ben ik en is het bestaan van God te bewijzen. Bij elk thema/vraag staan ook filosoferende verhaaltjes rond Jesse en Laura, uit het hoofd te leren citaten, ruimte voor aantekeningen, raadsels, quizjes, stripjes en vragen om over na te denken. De bedoeling is om naast een denk- ook doeboek te zijn. Natuurlijk is het boek niet diepgaand, maar kan het inderdaad een aardige introductie op grote vragen zijn. De filosofische vragen zijn tijdloos, de verhaaltjes gedateerd. Hoewel door de uitgever ook aanbevolen als laagdrempelige introductie voor volwassenen zal het voor hen te kinderlijk zijn. Het boek is vooral goed bedoeld, maar de vraag is welke tiener het serieus helemaal zal lezen. Misschien meer een boek waarin gebladerd en voor een werkstuk een hoofdstukje uit gelezen zal worden. Speels doch wat krap vormgegeven. Aardige maar wat volgestampte filosofische introductie voor tieners. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.