Groenten en andere verhalen...

Guy Laurent

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Groenten en andere verhalen...

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081809122, geïllustreerd, 164 blz., November 2011
Formaat: 22.6 (h) x 22.6 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 596 gram.

Uitgever: De Groene Gedachte

beschrijving

Botanicus Guy Laurent draagt 'Groenten & Andere verhalen' op aan alle mensen die wensen te profiteren van een gezonde moestuinoogst. Waarom zouden de fijnste recepten niet mogen gekruid worden met nog wat meer kennis omtrent dit bijzonder erfgoed? Kennis die in vroegere tijden door overlevering automatisch werd overgedragen op de volgende generatie, maar die nu helemaal dreigt verloren te gaan.
Guy Laurent studeerde af als technisch ingenieur en specialiseerde zich na zijn studies nog verder in scheikunde en plantkunde. Dit waren tevens de vakken waarin hij vol overgave les gaf aan de landschapsarchitecten in de PHILTA in Anderlecht en de Tuinbouwschool te Vilvoorde. Hij gold er als een strenge hoogleraar die ook van zijn studenten de nodige bezieling voor het gekozen vak verwachtte. Zijn schat aan kennis en zijn overgave dwongen tegelijk veel respect af. Ze hingen aan zijn lippen. Guy was immers een geboren verteller, zeker over de dingen die hem zelf passioneerden zoals plantkunde en fotografie. Twee uiteenlopende onderwerpen weliswaar, maar Guy was in beiden zeer goed thuis, reeds vanaf zijn jonge jaren.
Beide thema's zouden zich ook als een rode draad door zijn leven blijven trekken, en door het behalen van een getuigschrift in fotografie mocht hij naast zijn werk in de tuinbouwschool ook les geven in fotografie in de SITO van Mechelen. Fotografie en plantkunde - voor Guy bronnen van inspiratie en voldoening, en de combinatie van beiden maakten van hem bovendien een gegeerd man om bijdragen aan vaktijdschriften en consumentenmagazines zoals diverse tuinbladen, te leveren.
Er waren immers weinig mensen, die én veel van planten kenden, én ze op een deftige, mooie manier in beeld konden brengen. Ja, zelfs zijn snelle bordschetsen en pentekeningen waren natuurgetrouw. Hij was een rationeel man met veel begrip voor orde en structuur, maar hij was ook gevoelig voor schoonheid. Wetenschap en kunst gingen bij hem hand in hand, want ze vertrokken vanuit de creatieve impuls. De reizigers die deelnamen aan zijn begeleide tuinreizen kunnen dat zeker beamen.
Dit boek wilde hij absoluut nog op de wereld brengen. Zelfs in het ziekenhuis van Bonheiden bleef hij naarstig doorwerken tot het manuscript helemaal klaar was. Zijn geest was nog scherp en hij had zich op hoge leeftijd nog enkele doelen gesteld. Helaas, hij zag dit boek zelf niet meer van de drukpersen rollen want hij overleed op 15 augustus 2011. Halfoogst, dat was ook de verjaardag van zijn echtgenote Hilda. Een symbolische sterfdag zo lijkt het wel, want in zekere zin draagt hij dit boek op aan alle mensen die wensen te profiteren van een gezonde groenteoogst. En waarom zouden de fijnste recepten niet mogen gekruid worden met nog wat meer kennis omtrent dit bijzonder erfgoed. Kennis die in vroegere tijden door overlevering automatisch werd overgedragen op de volgende generatie, maar die nu helemaal dreigt verloren te gaan.
Guy Laurent stak er nog net op tijd een stokje voor...

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.