Cooperaties

hoe heroveren we de economie?

Dirk Barrez

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Cooperaties

paperback/ gebrocheerd: € 14.90

ISBN: 9789081803410, 192 blz., January 2014 UITVERKOCHT!

Uitgever: Epo, Uitgeverij

beschrijving

Niet Aldi of Lidl maar Coop en Migros zijn veruit de sterkste supermarkten in Zwitserland. Deze coöperatieve bedrijven maken het land verbazend anders. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.

De 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins verzamelen 5,6 miljoen leden. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada.

Mondragon, waar werknemers de baas zijn. In moeilijke omstandigheden scheppen ze met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs.

Publiekscoöperaties, de betere oplossing voor Belfius, Belgacom of Telenet.

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een democratische en sociaalecologische economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek. De gelukkigste conclusie? Ze kunnen ons zelfs voorbij het desastreuze financieel kapitalisme voeren.

'Natuurlijk falen coöperaties soms, staar u daar niet blind op. We maken onze structuren om er kwaad op te kunnen zijn. Anders kunnen we enkel janken van onmacht.'

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.