Roots

Bernard J. Verdoes

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Roots

paperback/ gebrocheerd: € 23.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081799911, geïllustreerd, 132 blz., September 2012
Formaat: 25.0 (h) x 17.0 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 275 gram.

Uitgever: Wortel Publishing

beschrijving

ROOTS

Dit boek bevat een verzameling vertellingen die tot een nieuwe opvatting over de plaats van religie in de samenleving voert. De hoofdstukken geven soms de persoonlijke beleving van de schrijver weer en zijn deels weergaven van kennis, gesprekken en emoties. Essays, opstellen, verhalen en opvattingen door elkaar heen. Na een sfeertekening over de confrontatie met religie in de jeugd volgt een verwonderde blik in de natuurkunde en een weergave van hoe mens en werkelijkheid, voor zover bekend is, in elkaar blijken te zitten. Begrippen als onzekerheid en vrije wil komen uitvoerig aan de orde. Onder invloed van de toename van kennis heeft het denken over religie en hoe te leven een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dit nieuwe denken is nog lang niet in de religieuze instituties doorgedrongen. Uiteindelijk komt de schrijver tot de opvatting dat de leer van de naastenliefde begrepen zou moeten worden vanuit de wetmatigheid van de natuur in plaats vanuit een heilig voorschrift met sancties. Wie goed doet, goed ontmoet zou onderwerp van een wetenschappelijke oriëntatie en een nieuwe filosofie kunnen zijn. Religies en dogmatiek tegen het licht houden, uitgaande van de tucht van de wetenschap, en het waardevolle behouden.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Bernard Verdoes is opgegroeid in een conservatief gelovig nest. Zoals bij velen, die hun roots hebben in conservatief gelovige nesten, ontstonden er grote twijfels en vragen.
De centrale vraag is waarom het religieuze denken zo is achtergebleven bij de ontwikkeling van kennis, kunst en maatschappij en wat de rol van de smaakmakers in de kerkelijke instituties hierbij is. Daarbij; zou er een alternatief zijn.
Om tot een antwoord en een eigen opvatting te komen is de schrijver uitgegaan van de opgedane kennis die hij afzette tegen de oude waarheden die tot religie hebben geleid. Vervolgens heeft hij zijn opvattingen over geluk, normen en waarden via een laterale beschouwing in deze uitgave geformuleerd.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.