Goed zoet

bakken zonder suiker

Nanne Hogeland

 
 

gebonden: € 31.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081764834, geïllustreerd, 240 blz., April 2014 UITVERKOCHT!

Uitgever: Loopvis

redactie: Joost Broeren

illustrator: Saskia Lelieveld; Julie Tavernier

beschrijving

Wil je minder suiker gebruiken, maar wel blijven genieten van heerlijk zoete taarten? Dat kan!

In Goed zoet! geeft Nanne Hogeland volop informatie over suikervervangers en vooral: heel veel recepten voor taarten, cakes, koekjes en traktaties. Stuk voor stuk prachtig, feestelijk en eenvoudig om te maken.

100% suikervrij
75% lactosevrij
65% glutenvrij
0% nep

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Tijdens de zwangerschap van haar dochter Meis werd Nanne erg ziek. Haar lichaam bleek suiker niet goed te verdragen. En dat terwijl ze juist gek was op suikerzoete taartjes.

Nanne besloot zich niet te laten kennen en begon volop te experimenteren met suikervrij bakken. Ze ontdekte al snel dat er heel veel manieren zijn om zonder suiker toch heerlijk zoete taartjes, koekjes en cakes te maken.
recensie citaatWat een gezellig boek, dacht ik meteen toen ik Goed zoet in handen kreeg. Het zonnebloemgeel van de cover, de foto van een lage, boterkleurige taart met een dot glanzende, felrode aalbessen erop, daarboven een getekende vlaggetjesslinger, je zou van minder vrolijk worden.

Vanaf de achterkant lacht auteur Nanne Hogeland haar lezers in een gestippeld keukenschort toe. Toen ze zwanger was van haar dochter Meis, zo vertelt ze in haar voorwoord, werd ze plotseling ziek. Uit onderzoeken bleek dat haar bloedsuikerspiegel erg schommelt. Daarop besloot ze om voortaan suiker en koolhydraten zoals witbrood zo veel mogelijk te vermijden. Dat hielp. Al snel voelde ze zich beter, fitter dan ooit zelfs.

Toch viel het haar niet mee om zoetigheden te laten staan. Ze was altijd een zoetekauw geweest en bleef trek houden in taartjes. Dus begon ze te experimenteren met suikervervangers, volkorenmeel, notenmeel, groente en gedroogd fruit. Bakken is chemie, en je kunt suiker niet zomaar een op een vervangen door een ander product zonder dat dat invloed heeft op de consistentie van het eindproduct. In het begin verdwenen de meeste baksels dan ook in de vuilnisbak, maar gaandeweg leerde ze wat werkt en wat niet.

Toch viel het haar niet mee om zoetigheden te laten staan. Ze was altijd een zoetekauw geweest en bleef trek houden in taartjes. Dus begon ze te experimenteren met suikervervangers, volkorenmeel, notenmeel, groente en gedroogd fruit. Bakken is chemie, en je kunt suiker niet zomaar een op een vervangen door een ander product zonder dat dat invloed heeft op de consistentie van het eindproduct. In het begin verdwenen de meeste baksels dan ook in de vuilnisbak, maar gaandeweg leerde ze wat werkt en wat niet.

Hogelands boek is het resultaat van twee jaar bakken met vallen en opstaan. Er staan een stuk of 70 recepten in voor gebak en andere zoetigheid zonder geraffineerde suikers, met relatief weinig koolhydraten en deels zonder gluten en lactose. Daarnaast is er een theoretisch deel waarin de auteur uitleg geeft over waarom ze sommige producten (oerzoet, palmsuiker, rijststroop) wel gebruikt en waarom andere (ahornsiroop, agavesiroop) niet. Dat doet ze tamelijk zorgvuldig, zonder al te boude beweringen over zaken die wetenschappelijk omstreden zijn.
Wie net als de auteur van bakken en zoetigheid houdt, maar een beetje op geraffineerde suikers en koolhydraten moet (of wil) letten, zal beslist plezier beleven aan Goed zoet. Hogelands recepten zijn verre van muffig, haar toon is sympathiek en de vormgeving van het boek kon niet beter kloppen met de inhoud. Trek je schort alvast maar aan en verwarm de oven vast voor, want we gaan er deze week uit bakken. Wordt gezellig.

Wie net als de auteur van bakken en zoetigheid houdt, maar een beetje op geraffineerde suikers en koolhydraten moet (of wil) letten, zal beslist plezier beleven aan Goed zoet. Hogelands recepten zijn verre van muffig, haar toon is sympathiek en de vormgeving van het boek kon niet beter kloppen met de inhoud. Trek je schort alvast maar aan en verwarm de oven vast voor, want we gaan er deze week uit bakken. Wordt gezellig.

Janneke Vreugdenhil bespreekt iedere maandag een kookboek. Op dinsdag tot en met vrijdag selecteert ze recepten uit het gekozen boek.
  1. Leg in mijn winkelwwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.