Onder zeil

Reconstructie van een medische fout

Matthijs Buikema

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Onder zeil

paperback/ gebrocheerd: € 12.95

ISBN: 9789081693714, geïllustreerd, 120 blz., April 2011
Formaat: 21.2 (h) x 13.6 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 180 gram.

Uitgever: Zin Publishing

trefwoorden: medische fouten medische missers openheid patiëntveiligheid, risico's veilige zorg

beschrijving

Eind september 2008 worden zeven patiënten in het Rotterdamse Havenziekenhuis ziek na een relatief eenvoudige ingreep. De toestand van een van hen, de Rotterdamse architect Wytze Patijn, is wekenlang kritiek. Al gauw wordt duidelijk dat er een medische fout is gemaakt. In Onder zeil reconstrueert journalist Matthijs Buikema hoe dit kon gebeuren en wat de impact van die fout was. Niet alleen op de patiënt en zijn familie, maar ook op de zorgverleners en het ziekenhuis. Onder zeil geeft een unieke kijk achter de schermen van een ziekenhuis op een moment dat het misgaat.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatIn 2008 werden zeven patiënten ziek in het Rotterdamse Havenziekenhuis. Ze waren het slachtoffer van een medische fout; allemaal ondergingen ze anesthesie met vervuild propofol. Het middel bleek bacterieel besmet.

Matthijs Buikema schreef met Onder zeil een zeer feitelijke en uiterst nauwkeurige en daardoor ook behoorlijk spannende reconstructie van wat er misging in het ziekenhuis. En hij laat zien hoe het Havenziekenhuis reageerde: open en proactief. Centraal staan de lotgevallen van patiënt Wytze Patijn, wiens toestand wekenlang kritiek was.

Toch is het een verstandige zet van de auteur steeds voor een ander perspectief op de gebeurtenissen te kiezen: het gezichtspunt van de vrouw van Patijn, van de anesthesioloog, de chirurg, de intensivist, de ziekenhuisdirecteur enzovoort.

Iedere arts, verpleegkundige, ziekenhuisbestuurder of communicatiemedewerker kan met een gelijksoortige cisissituatie te maken krijgen. Het is dus goed dat het boek eindigt met een reeks praktische tips van de voornaamste betrokkenen. HM
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.