Goethe in Dachau

dagboek 1944-1944

Nico Rost

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Goethe in Dachau

gebonden: € 24.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081662888, 272 blz., April 2015
Formaat: 21.4 (h) x 13.8 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 425 gram.

Uitgever: Uitgeverij Papieren Tijger

serienaam/reeks: Kritische Klassieken

beschrijving

'Wie over eten begint te praten, krijgt steeds meer honger. En degenen die het meest over de dood praten zijn het vlugst gestorven... Vitamine L (literatuur) en T (toekomst) lijken me de beste bijvoeding,' noteert Nico Rost op 11 februari 1945 in zijn kampdagboek Goethe in Dachau.
Lezen was de overlevingsstrategie van Rost in het beruchte concentratiekamp Dachau, waar hij als communist en verzetsstrijder in 1944 door de nazi's werd geïnterneerd.
Rost las in Dachau vooral de Duitse klassieken: Goethe, Schiller en Hölderlin. Die las hij in het concentratiekamp met andere ogen dan voorheen. Door ze te lezen en te herlezen bleef hij zichzelf voor ogen houden dat er nog een andere werkelijkheid bestond dan die van de honger en de kou, van de ziekte en de dood, waar hij dagelijks mee geconfronteerd werd. Ze hielpen hem niet alleen om afleiding te vinden, maar vooral om zijn waardigheid te behouden en de werkelijkheid te trotseren.
Met Goethe in Dachau heeft Nico Rost niet alleen een monument voor zijn medegevangenen in Dachau opgericht, maar ook laten zien hoe een mens zijn waardigheid kan behouden in een omgeving die niet onderdeed voor de hel.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Nico Rost (1896-1967)vertaalde in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw in hoog tempo het werk van bekende Duitse schrij­vers als Joseph Roth, Hans Fallada, Alfred Döblin, Anna Seghers en Ernst Toller in het Nederlands en genoot als pleitbezorger van de Duitse cultuur en literatuur de nodige bekendheid.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.