Choreografisch Creëren als Strategie

Persoonlijke, Organisatie- en Community-ontwikkeling

Alexandra van der Hilst

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Choreografisch Creëren als Strategie

paperback/ gebrocheerd: € 39.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081502733, geïllustreerd, 304 blz., June 2019 UITVERKOCHT!

Uitgever: AB3 Management, Training & Projecten bv

illustrator: Anita Willemse-Bodewes

beschrijving

Choreografisch creëren als strategie

In de samenleving is zich een aan andere kijk op werken, leren en leven aan het ontwikkelen. Eigenlijk gaat die totale ontwikkeling over lerend leven, over persoonsvorming en ontdekken wie je nog meer bent. Het kunnen bundelen van je talent, bewustzijn van waarden en het betekenisvol maken van tijd, is misschien zelfs een nieuw soort vakmanschap te noemen. In dit boek wordt uiteengezet waarom en hoe choreografisch creëren daar vorm aan kan geven.

Choreograferen is geen werkwoord met een vanzelfsprekende betekenis zoals zitten of lopen, maar impliceert een betrokken en ondernemende houding. In een tijd waar niets onbetwistbaar lijkt en verbondenheid onder spanning staat is choreografisch creëren een kansrijke manier om vraagstukken te ontrafelen, betrokkenheid te genereren en mensen in beweging te krijgen.

Veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar creativiteit, waarbij voordelen van kunst en creativiteit in gedrag, verander- en leerprocessen veelvuldig worden genoemd. Weinig is geschreven vanuit de praktijk, over waar inzichten vandaan komen tijdens het creëren zelf, over wat er gebeurt bij mensen. De schrijfster kiest een unieke invalshoek; ze belicht creativiteit vanuit het choreografisch maakproces en projecteert dat op processen van wording. Persoonlijke, organisatie- en community-ontwikkeling staan daarbij centraal.

Dit boek neemt je mee naar verschillende casussen in de praktijk van het onderwijs, de cultuur-, zorg- en ict-sector. Verrijkt met foto's, tekeningen, mindmaps en schema's wordt het choreografisch creëren toegankelijk gemaakt om zelf mee aan de slag te gaan.


De schrijfster heeft haar wortels in de wereld van de dans waar zij ruim 15 jaar haar brood en sporen verdiende, als danser, docent, choreograaf en vervolgens artistiek en zakelijk leider. Daarna studeerde zij sociale wetenschappen en werkte zij ruim 20 jaar als trainer en begeleider van innovatie processen en leertrajecten. Van haar hand verschenen eerder 'Hoogbegaafd, een gave en opgave' (1998), 'Voorbij de Kaders' (2007), 'Binnen-Buiten' (2011)

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Alexandra van der Hilst, is een pionier, verbinder en zelfstarter met een eindeloze nieuwsgierigheid en creatieve daadkracht. Ze begeleidt innovatie- en leerprocessen en zet graag mensen in beweging. Diepgang gecombineerd met betrokken enthousiasme staan daarin centraal. Haar wortels liggen in de wereld van de dans en de sociale wetenschap. In de dans verdiende zij haar brood en sporen als danser, docent en choreograaf. Ruim vijftien jaar runde zij haar eigen dance-company en won twee maal de Publieksprijs voor de beste dansproductie.
Ze integreert haar kennis over creatieprocessen met inzichten uit de pedagogiek en psychologie. Ze is in staat kunst en creativiteit te benaderen vanuit verschillende perspectieven: die van de maker, van de ondernemer en van meester en gezel. Ze schrijft boeken over kunst in leren en organisatieprocessen.
Klanten omschrijven haar als een bevlogen professional die denk- en creatiekracht combineert om mensen te verbinden en innovaties voor elkaar te krijgen.
toelichtingIn de samenleving is zich een andere kijk op werken, leren en leven aan het ontwikkelen. Eigenlijk gaat die totale ontwikkeling over lerend leven, over persoonsvorming en ontdekken wie je nog meer bent. Het kunnen bundelen van je talent, bewustzijn van waarden en het betekenisvol maken van tijd, is misschien zelfs een nieuw soort vakmanschap te noemen. In dit boek wordt uiteengezet waarom choreografisch creëren daar vorm aan kan geven.

Choreograferen is geen werkwoord met een vanzelfsprekende betekenis zoals zitten of lopen, maar impliceert een betrokken en ondernemende houding. In een tijd waar niets onbetwistbaar lijkt en verbondenheid onder spanning staat is choreografisch creëren een kansrijke manier om vraagstukken te ontrafelen, betrokkenheid te genereren en mensen in beweging te krijgen.

Veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar creativiteit, waarbij voordelen van kunst en creativiteit in gedrag, verander- en leerprocessen veelvuldig worden genoemd. Weinig is geschreven vanuit de praktijk, over waar inzichten vandaan komen tijdens het creëren zelf. De schrijfster kiest een unieke invalshoek; ze belicht creativiteit vanuit het choreografisch maakproces en projecteert dat op processen van wording. Persoonlijke, organisatie- en community-ontwikkeling staan daarbij centraal.

De belangstelling om kunst te gebruiken om management- en organisatieprocessen te begrijpen neemt toe. Maar het zijn niet de theoretische modellen of statements die ons creatief maken. Het is het creërende proces zelf dat ons in staat stelt de wereld, situaties, mensen, anders te beschouwen en begrijpen.
Dit boek neemt je mee naar verschillende casussen in de praktijk van het onderwijs, de cultuur-, zorg- en ict-sector. Verrijkt met foto’s, tekeningen, mindmaps en schema’s wordt het choreografisch creëren toegankelijk gemaakt om zelf mee aan de slag te gaan.
recensie citaatChoreografisch creëren komt uit de wereld van de dans. De auteur - vroeger danseres en choreografe,
thans trainster in innovatietrajecten - rekt dit proces op tot een gecoördineerd proces van interacties gericht
op verandering, waarmee deze benadering bruikbaar wordt in persoonlijke, organisatie- en
community-ontwikkeling. Dit boek is een mooi resultaat van out-of-the-box denken, omdat het op het oog
losstaande werelden weet te verbinden. In voorbeeldcases laat de auteur zien hoe dit creatieve proces kan
worden ingezet in leertrajecten in het onderwijs en veranderingsprocessen in organisaties. Na een
warming-up over aspiraties en creativiteit volgt een uitwerking van de kerngedachte: choreografisch creëren
als strategie en de toepassing in organisaties door op een ándere manier naar (werk)processen te leren
kijken. Vervolgens een verdiepingsslag: wat gebeurt er in dat creërende proces en hoe komen mensen in
actie? De auteur laat zien dat deze benadering juist past in de grote transities waar elke organisatie thans
mee van doen heeft. Een actueel en uitdagend brok vernieuwend denkwerk.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.