Antidepressiva

weet wat je slikt / weet hoe je moet stoppen

Jan van Ingen Schenau

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Antidepressiva

paperback/ gebrocheerd: € 21.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081450577, January 2016
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 473 gram.

Uitgever: Silhouet

beschrijving

Antidepressiva behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland en worden door bijna één miljoen mensen gebruikt. Voor veel mensen heeft dat geleid tot een vermindering van hun angst, depressie of paniek. Maar ook de keerzijde van de medaille wordt steeds duidelijker. De bijwerkingen zijn niet mis.

Waar nog weinig aandacht aan is besteed, maar in dit boek uitvoerig aan de orde komt, is hoe je moet stoppen met antidepressiva. Het zou jammer zijn als een geslaagde therapie eindigt met een verkeerde manier van stoppen: direct stoppen of verkeerd het middel afbouwen, waardoor de onttrekkingsverschijnselen toe kunnen slaan.

Kennis van zaken is niet alleen nodig om te weten hoe je afbouwt, maar ook hoe je het medicijn gebruikt. Schrikken we van een huiduitslag of herkennen we het als een bijwerking? Schrikken we omdat we opeens zo duizelig worden of herkennen we het als een bijwerking en overleggen we met de behandelend arts om de medicatie te verlagen of op een ander antidepressivum over te gaan? Het zal vast niet de eerste keer zijn dat we een klacht krijgen en daarvoor door de medische molen gaan, terwijl het om een bijwerking gaat.

Waarom we een antidepressivum slikken is natuurlijk dat we ons beter gaan voelen. En als dat niet zo is, dat we tijdig van antidepressivum veranderen. Want de één klaart op bij een bepaald middel, maar de ander niet. En het omgekeerde geldt ook.

Dit boek is geschreven voor mensen die antidepressiva gebruiken, maar is ook zeker zinvol voor hulpverleners die hen begeleiden, zoals artsen, apothekers en psychologen, en voor andere geïnteresseerden.

Jan van Ingen Schenau, arts en 10 jaar lang hoofdredacteur geweest van Silhouet, tijdschrift over angst en depressie.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.