Stijl en iconografie van de comtoise

Roy Michielsen

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Stijl en iconografie van de comtoise

gebonden: € 79.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081423717, geïllustreerd, 208 blz., September 2009
Formaat: 28.7 (h) x 22.5 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 1114 gram.

Uitgever: ABC Uitgeverij

illustrator: Bram de Smit

beschrijving

Dit doorwrochte werk is geschreven voor verzamelaars en liefhebbers van klokken, met name de comtoise, van Franse origine en geproduceerd van ongeveer 1700 tot 1900. Het boek completeert de bestaande literatuur der comtoise van
Ton Bollen Comtoiseklokken, Francis Maitzner et Jean Moreau La comtoise, Gustav Schmitt Die Comtoiser Uhr, Siegfried Bergmann Comtoise-Uhren
en Bernd Deckert Die Geschichte der Comtoiser Uhren.
Genoemde boeken zijn geschreven uit historisch en ambachtelijk gezichtspunt. Onderhavig boek plaatst de comtoise als artistiek product van kunstnijverheid in de (kunst)geschiedenis gedurende de twee eeuwen van productie. Uitvoerig wordt ingegaan op de politiek-bestuurlijke ontwikkelingen gedurende Lodewijk XIV, X V en XVI,Verlichting, Franse Revolutie en daarna, Napoleon I, Restauratie, Louis Philippe, Napoleon III en de Derde Republiek.
Het boek beschrijft op overtuigende wijze dat de comtoise meer is dan alleen een ambachtelijk product. Het uiterlijk van de comtoise, belichaamd in haar stijl en iconografie, volgt gedurende de twee eeuwen van 1700 tot 1900 vrij nauwkeurig de opeenvolgende politiek-bestuurlijke ontwikkelingen binnen Frankrijk.

De conclusie van het boek is, dat de hoofdlijnen der boeiende Franse geschiedenis
vrij nauwkeurig afleesbaar zijn van de stijl en iconografie der comtoise.
De comtoise blijkt verrassenderwijs meer te zijn dan alleen een sympatieke huisklok, door tallozen geliefd, maar vooral een belangwekkende verschijning binnen de kunstgeschiedenis, als zodanig eeuwen lang over het hoofd gezien.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.