Het Appeltulbandje

Marjan van Zeyl

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het Appeltulbandje

gebonden: € 15.00

ISBN: 9789081107709, geïllustreerd, 24 blz., November 2019
Formaat: 23.7 (h) x 21.6 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 290 gram.

Uitgever: Vrije Uitgevers, De

bewerkt door: Nienke van Hichtum

beschrijving

Een oud vrouwtje heeft zin in een appeltulbandje, maar ze heeft alleen pruimen. Ze besluit op pad te gaan met een mandje vol heerlijke pruimen, want, dacht ze bij zichzelf, het kan best gebeuren dat ik ergens kom waar wél appelen zijn. Al gauw komt ze iemand tegen die haar pruimen graag wil hebben en met haar wil ruilen maar géén appelen heeft. 'Och, ik zeg maar zo,' zei het oude vrouwtje, 'beter één mens tevreden dan twee mensen teleurgesteld.' En zo begint het avontuur van het oude vrouwtje die uiteindelijk door telkens te ruilen erin slaagt om appels te krijgen. Na een lange dag komt ze nog net vroeg genoeg thuis om voor het avondeten een heerlijk appeltulbantje te bakken!
Prachtig kleurrijk voorleesboek voor peuters en kleuters.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Op 1 mei ben ik in Amsterdam geboren en een paar jaar later verhuisd naar de omgeving van Utrecht. Op een mooie zondag maakten wij een fietstochtje dat eindigde in de mooie tuin van een bevriende, deftige mevrouw, een echte barones. Daar kregen wij thee met krentenbrood, zo vlak na de oorlog een hele traktatie! Die tuin werd omgeven door haar privé-bos en van daaruit kon ik door een hekje zó het bos in lopen. Hélemaal alleen stond ik daar stilletjes tussen grote, dikke beukebomen betoverd door wat ik daar beleefde. Hoog boven mij was de blauwe lucht, zichtbaar achter het lente-groene beukebladerdak. Daardoor heen scheen de zon met haar stralen recht naar beneden op wel duizenden lelietjes-van-dalen. Vol verwondering genoot ik van al dat lieflijke, die mooie kleine klokjes, de overvloed van schoonheid, geschonken door de milde hand van de goddelijke natuur. Op dat ogenblik beleefde ik mij zelf voor het eerst heel bewust: 'Hier mag ik zijn en wat is de wereld mooi!' Ik was een meisje van drie jaar en het was in de maand van mei. Deze herinnering heb ik altijd bewaard als een liefelijke stille bron die ik ook nú nog mag beleven en waaruit ik, vol dankbaarheid, licht, kleur en schoonheid kan beleven en weg mag schenken.

PLATO: Schoonheid is zichtbaar geworden liefde.
toelichtingEr was eens een oud vrouwtje dat heel veel zin heeft in een appeltulbandje. Omdat ze geen appels in huis heeft en wel pruimen, doet ze die in een mandje en gaat op stap. Ze geeft haar pruimen weg en krijgt er iets anders voor in de plaats. Dit herhaalt zich ettelijke malen tot ze uiteindelijk toch met appels thuiskomt en ze haar doel kan bereiken. Het verhaal is doortrokken van een sfeer die in alle rust en blijmoedigheid echt geven en ontvangen ademt. De warmte hiervan straalt ongezegd uit de handelingen. De prachtige, paginavolle illustraties benadrukken dit nog eens. Rondom de vrij uitgebreide tekst is de wandeling van het vrouwtje verbeeld door natuurgetrouwe tekeningen in kleurpotlood op een ondergrond van aquarel. De zachte, stralende kleuren, veel in nuances van geel en groen (het vrouwtje in het blauw met wit) symboliseren mede de stemming. De tekst van dit verhaal is overgenomen uit 'Het groot vertelselboek', verzameld door Nienke van Hichtum (a.i. 78-49-128-2). De oranje-rode omslag toont het vrouwtje met haar appeltulbandje, getekend in een grote appel. Vanaf ca. 4 jaar, om zelf te lezen vanaf ca. 6 jaar.
(Biblion recensie, K. de Jong-v.d. Bosse.)
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.