Het gaat altijd anders dan je denkt!

het ontwikkelen en faciliteren van groepssessies

Job van den Berg; Anita Mulder

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het gaat altijd anders dan je denkt!

gebonden: € 57.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789081081801, geïllustreerd, 116 blz., April 2019
Formaat: 24.8 (h) x 17.8 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 490 gram.

Uitgever: Artnik Uitgaven

beschrijving

Als professional wordt er in je werk niet alleen een beroep gedaan op je inhoudelijke deskundigheid. Je vervult allerlei rollen zoals onder andere projectleider of adviseur die heel andere competenties van je vragen.
Een van die rollen is facilitator of begeleider van kleine- of grote groepsbijeenkomsten. Een eerste confrontatie met deze rol geeft vaak het gevoel op een expeditie te zijn in een onbekend land. Welke wetmatigheden gelden hier, hoe navigeer ik, hoe ga ik om met mensen die plotseling anders reageren dan ik verwacht? Hoe zorg ik voor een helder programma en hoe begeleid ik vervolgens een groep zodanig dat zij samen de gewenste doelen behalen, in plaats van te ‘verdwalen’.
Het faciliteren van inspirerende, resultaatgerichte groepssessies is een vak apart dat je niet zo zeer op school en uit de boeken leert, maar al doende in de praktijk. Dit boek is in de praktijk van lerende professionele facllitators ontstaan. Hun vragen en ervaring vormden de inspiratiebron voor dit boek.

Met ‘het kompas voor de facilitator’ reiken wij in dit boek een handzaam denkmodel én praktisch toepasbare tips aan die je voor én tijdens groepssessies kunt toepassen. Ook al gaat het weer eens ‘anders dan je denkt’, jij weet wat je kunt doen om de groepssessie op koers te houden. In hoofdstuk 4 behandelen wij een aantal verdiepende thema’s. Het gaat altijd anders dan je denkt is het praktische handboek voor de professionele facilitator of ontwikkelaar van groepssessies.

Job van den Berg is leading professional bij Strategy & Managementconsultants van RHDHV, hij heeft jarenlange ervaring met het faciliteren van grote en kleine groepen, op het snijvlak van bestuurlijk, politiek en inhoudelijk complexe projecten.
Anita Mulder is trainer en (team)coach, het ontwikkelen van leertrajecten voor professionals is haar passie. Job en Anita werken al meer dan 15 jaar samen, dit boek is de vrucht van deze samenwerking.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Job van den Berg is leading professional bij Strategy
& Managementconsultants van RHDHV, hij heeft jarenlange ervaring met het faciliteren van grote en kleine groepen, op het snijvlak van bestuurlijk, politiek en inhoudelijk complexe projecten.

Anita Mulder is trainer en (team)coach, het ontwikkelen van leertrajecten voor professionals is haar passie. Job en Anita werken al meer dan 15 jaar samen, dit boek is de vrucht van deze samenwerking.
inhoudsopgave1. INTRODUCTIE / FACILITEREN VAN GROEPEN
2. HET KOMPAS VOOR DE FACILITATOR

2.1 Gefundeerde intuïtie of toch een theoretisch kader
2.2 Het doel
2.3 De aanleiding
2.4 De groep
2.5 De facilitator
2.6 Het programma

3. HET GAAT ALTIJD ANDERS DAN JE DENKT / TOP 10 LEERVRAGEN

3.1 Flexibiliteit en Voorbereiding
3.2 Rolduidelijkheid, Rolvastheid
3.3 Creativiteit
3.4 Tools, Tricks & Interventies
3.5 Clashes, conflicten en confrontaties
3.6 De groep en ik
3.7 Blijven leren als facilitator
3.8 Omgaan met weerstand
3.9 Zelfvertrouwen en Onzekerheid
3.10 High tech meets High touch

4. CAPITA SELECTA VOOR DE FACILITATOR

4.1 Het competentieprofiel van de facilitator
4.2 Procesadvisering en faciliteren
4.3 Stijlen van faciliteren
4.4 In zeven stappen naar een geschikte werkvorm
toelichtingAls professional wordt er in je werk niet alleen een beroep gedaan op je inhoudelijke deskundigheid. Je vervult allerlei rollen zoals onder andere projectleider of adviseur die heel andere competenties van je vragen. Een van die rollen is facilitator of begeleider van kleine- of grote groepsbijeenkomsten. Een eerste confrontatie met deze rol heeft vaak het gevoel op een expeditie te zijn in een onbekend land. Welke wetmatigheden gelden hier, hoe navigeer ik, hoe ga ik om met mensen die plotseling anders reageren dan ik verwacht? Hoe zorg ik voor een helder programma en hoe
begeleid ik vervolgens een groep zodanig dat zij samen de gewenste doelen behalen, in plaats van te ‘verdwalen’.

Het faciliteren van inspirerende, resultaatgerichte groepssessies is een vak apart dat je niet zo zeer op school en uit de boeken leert, maar al doende in de praktijk. Dit boek is in de praktijk van lerende professionele facilitators
ontstaan. Hun vragen en ervaring vormden de inspiratiebron voor dit boek.
Met ‘het kompas voor de facilitator’ reiken wij in dit boek een handzaam denkmodel én praktisch toepasbare tips aan die je voor én tijdens groepssessies kunt toepassen. Ook al gaat het weer eens ‘anders dan je denkt’, jij weet wat je kunt doen om de groepssessie op koers te houden.
In hoofdstuk 4 behandelen wij een aantal verdiepende thema’s.
Het gaat altijd anders dan je denkt is het praktische handboek voor de professionele facilitator of ontwikkelaar van groepssessies.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.