Sur la langue nationale

taal en taalpolitiek in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en het jonge België

Guy Janssens; Rik Vosters

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Sur la langue nationale

gebonden: € 5.00

ISBN: 9789080525597, geïllustreerd, 88 blz., March 2014
Formaat: 15.6 (h) x 13.5 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 193 gram.

Uitgever: Pumbo.nl B.V.

serienaam/reeks: Noord en Zuid onder Willem I. 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

redactie: Janneke Weijermars

beschrijving

Korte inhoud:
In deze uitgave wordt uiteengezet welke rol taal en taalconflicten speelden in de amalgaampolitiek van Willem I en zijn Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Hoe zit het met de oppositie tussen het Nederlands en het Frans. Wat zijn de historische wortels van het Belgische taalconflict? Hoe was het met de positie van het Nederlands gesteld toen Willem I aan de macht kwam en welke acties ondernam hij om deze taal op te waarderen tot een nieuwe en volwaardige nationale taal? In welke mate wilde de vorst ook in Wallonië het Nederlands opleggen als eenheidstaal? Hoe zag het taalgebruik in Noord en Zuid er daadwerkelijk uit en hoe pasten discussies over taalnormen in de vernederlandsingspolitiek van Willem I?
Dit is deel 4 in de achtdelige reeks Noord en Zuid onder Willem I. 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Auteurs: Rik Vosters en Guy Janssens
Rik Vosters is postdoctoraal onderzoeker bij FWO-Vlaanderen, waar hij taalverandering en taalvariatie in de zuidelijke Nederlanden vóór 1830 bestudeert. Hij publiceerde over diverse onderwerpen met betrekking tot de geschiedenis van het Nederlands. Recent doceerde hij Nederlandse en algemene taalwetenschap aan de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.
Guy Janssens is hoogleraar historische taalkunde van het Nederlands aan de Université de Liège. Hij publiceert de laatste tien jaar vooral over de geschiedenis van het onderwijs van het Nederlands in Wallonië.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.