De Bildungsroman van het Verenigd Koninkrijk

de ontwikkeling van noord en zuid in de literatuur

Marita Mathijsen; Janneke Weijermars

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Bildungsroman van het Verenigd Koninkrijk

paperback/ gebrocheerd: € 5.00

ISBN: 9789080525504, geïllustreerd, 86 blz., September 2012 UITVERKOCHT!

Uitgever: Pumbo.nl B.V.

serienaam/reeks: Noord en Zuid onder Willem I. 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

redactie: Rik Vosters; Janneke Weijermars

trefwoorden: belgië nederland verenigd koninkrijk der nederlanden willem 1

beschrijving

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) en de Werkgroep Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (VKN) lanceren samen een reeks van acht publicaties over de Lage Landen ten tijde van Willem I (1815-1830). Deze boekjes vormen de neerslag van acht lezingen die tussen 2012 en 2015 plaatsvinden in Amsterdam en Gent. De lezing wordt als hoorcollege bij de publicatie gevoegd.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveDe omwenteling (1830)
De pubertijd (1825-1830)
De kindertijd (1815-1825)
De slag bij Waterloo (1815)
De conceptie (1814)
De voorgeschiedenis (1800-1815)
toelichtingHoorcollege op cd met boekje, geïllustreerd in kleur. Het vijftienjarige leven van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) in de ogen van literatoren met gedichten, proza, brieven en anekdotes.
De literatuur gold in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als bindmiddel van de natie. Het was een middel om gevoelens van vaderlandsliefde onder woorden te brengen. Maar het 'vaderland' had een nieuwe inhoud gekregen en dus moest de literatuur daarvan getuigen. Willem I stimuleerde het literaire leven in zijn koninkrijk dan ook flink, de literatuur moest immers de nieuwe eenheid tot uitdrukking brengen. In dit hoorcollege laten de sprekers Marita Mathijsen en Janneke Weijermars zien hoe het Verenigd Koninkrijk in de ogen van de literatoren eruit kwam te zien of wat zij zich erbij voorstelden. Als we van de literatuur van de nieuwe natie een personificatie maken, hoe groeide die natie dan op? Was het een gehoorzaam kind dat zich ontwikkelde naar de wensen van zijn vader Willem I? Bleef hij hangen in oude patronen, waarbij de Zuid-Nederlandse grootouders achterdochtig bleven tegenover de grootouders uit het Noorden en andersom? Of werd het eerder een brutaal ventje dat vooral in het Zuiden de kont tegen de krib gooide, een jongetje in de puberteit dus? Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zou zijn pubertijd niet overleven.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.