Ons' Lieve Heer op Solder

our Lord in the attic

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Ons' Lieve Heer op Solder

gebonden: € 24.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789080344204, geïllustreerd, 128 blz., September 2015, MUL
Formaat: 28.9 (h) x 23.7 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 895 gram.

Uitgever: Lectura Cultura B.V.

redactie: Thijs Boers; Judikje Kiers; Robert Schillemans; Anne Versloot

illustrator: Arjan Bronkhorst

vertaald door: Sam Herman; Han Visserman

trefwoorden: felix claus geloof huiskerk jan hartman katholicisme museumboek olhos onze lieve heer op zolder petrus parmentier protestantisme reformatie ...

beschrijving

Ons' Lieve Heer op Solder

Inleiding door RUSSELL SHORTO

Museum Ons' Lieve Heer op Solder is een klein wonder, verscholen in het hart van de oude Amsterdamse binnenstad: een eeuwenoud huis met een kerk op drie bovenverdiepingen. Huis en kerk zijn zeldzaam goed bewaard en worden door steeds meer bezoekers uit de hele wereld ontdekt. Het is een prachtige plek om de geschiedenis van de Gouden Eeuw te ervaren. Hier klinken de verhalen van kooplieden en priesters en zie je waar ze woonden en werkten, in hun woon- en ontvangstkamers, keukens en natuurlijk de kerk. Ze zijn in dit boek bijna tastbaar vastgelegd door fotograaf Arjan Bronkhorst.

Met grote zorg en de inzet van velen is het monument tussen 2009 en 2015 gerestaureerd. De onderzoeken die de basis voor deze restauratie vormden, hebben ongelofelijk veel nieuwe kennis opgeleverd, niet alleen over het gebouw en zijn inrichting, maar ook over het gebruik en de bewoners. De uitbreiding, naar ontwerp van Felix Claus, staat volledig ten dienste van het monument met zijn unieke zolderkerk.

De architectuur is uniek, maar ook het gedachtegoed van waaruit deze kerk ontstond koesteren we en vertellen we door. Ons' Lieve Heer op Solder kon ontstaan in een tijd van religieuze tolerantie waarvoor Willem van Oranje in de zestiende eeuw de basis legde. Vrijheid van geloof en vrijheid van geweten zijn nog steeds tastbaar in Ons' Lieve Heer op Solder. De Amerikaanse schrijver, historicus en journalist Russell Shorto beschrijft die waarde en de actualiteit ervan in zijn inleiding van dit boek. Met zijn internationale en cultuurhistorische blik verbindt hij het intieme Museum Ons' Lieve Heer op Solder met de geschiedenis van Amsterdam en Nederland. Het zijn de persoonlijke verhalen die dit boek kleur geven en de geschiedenis dichtbij brengen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatMorgen opent Ons’ Lieve Heer op Solder na een restauratie van zes jaar. Meer dan een Amsterdams museum is het een 17de-eeuws woonhuis, met op zolder een katholieke huiskerk.

Wat is Ons’ Lieve Heer op Solder voor museum?

Om te beginnen: het is eigenlijk een huis, een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal dat in 1661 werd gekocht door een vermogende katholieke koopman, Jan Hartman. De zolderverdieping richtte hij in als kerk.
recensie citaatHet vernieuwde museum Ons' Lieve Heer op Solder gaat open na zes jaar verbouwen. Wie er jaren niet meer geweest is, zal opkijken. De geel-groene kleur van de ruim 350 jaar oude huiskerk Ons' Lieve Heer op Solder heeft plaatsgemaakt voor dodekoppaars, oftewel oud-roze.

Koningin Máxima verrichtte de heropening.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.