Cuzinhia cristang

een mengkeuken uit Malakka

Celine J. Marbeck

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Cuzinhia cristang

paperback/ gebrocheerd: € 7.50

ISBN: 9789080143388, geïllustreerd, 128 blz., July 2004
Formaat: 24.0 (h) x 16.7 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 345 gram.

Uitgever: Tong Tong, Stichting

illustrator: A. Hassan

vertaald door: R. Schooneveld

beschrijving

Celine Marbeck, de Euraziatische Cordon-Bleu-chef uit Malakka in Maleisië, introduceerde in 2000 de cuzinhia Cristang (Cristang keuken), een Portugese mengkeuken met Nederlandse, Chinese en Maleise invloeden, op de Pasar Malam Besar (nu Tong Tong Fair) in Den Haag.
De Cristang keuken ontstond in Malakka dat vanaf 1511 tot de onafhankelijkheid in 1957 achtereenvolgens in Portugese, Nederlandse en Britse handen was.
Tijdens haar kookdemonstraties op de Pasar Malam Besar kreeg Celine Marbeck veel reacties uit het publiek vanwege de verwantschap tussen de Indische keuken en de Cristang keuken. Het bracht Stichting Tong Tong, verantwoordelijk voor het culturele programma op de Pasar Malam Besar, op het idee om die recepten te bundelen in een kookboek. Het fraai vormgegeven 'Cuzinhia Cristang, een mengkeuken uit Malakka' is het resultaat. Het is de eerste Nederlandse uitgave over de Cristang keuken, met artikelen over de ontstaansgeschiedenis en natuurlijk vele recepten. Net als de Indische is ook de Cristang keuken — beide fusion keukens avant la lettre — geschikt voor een eenvoudig maal èn sprankelend genoeg voor een overdadig banket.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatEen keer per jaar krijg ik een lange sms van Celine Marbeck. Ben haar ooit op de Pasar Malam in Den Haag tegengekomen. Zij kookt in de traditie van de Cristang, een volk ontstaan uit een mengeling van Portugezen, Nederlanders, Engelsen en plaatselijke bevolking in Maleisië. Er zijn een paar boekjes met haar recepten in het Nederlands vertaald, maar die vinden nauwelijks aftrek. De rest van de wereld, echter, begrijpt dat het hier om een unieke keuken gaat, een mengeling die zelfs in Zuid-Afrika en Australië niet heeft plaatsgevonden. Ze wordt dan ook op iedere groot kookfestival geëerd voor haar werk, het vastleggen van al die recepten die ze van haar familie heeft geleerd. Dit recept is heel aardig, want het heet Carie Belanda, oftewel, Nederlandse kerrieschotel. [...]recensie citaat“Het lijkt of iemand die ten prooi is gevallen aan het moderne fusion-verschijnsel hier aan het werk is geweest, maar het is allerminst een nieuw verzinsel."
"[De Cristang keuken heeft “als voordeel boven de moderne zogenaamde fusion-keukens dat er al eeuwen ervaring overheen is gegaan. Het wiel hoefde er niet nog eens voor te worden uitgevonden.”
"Dit fraai uitgevoerde boek is waarschijnlijk het eerste Europese kookboek dat wat van die bijzonder interessante en smakelijke receptuur openbaart.”
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.