Nic Jonk

een leven vol beelden

Rob Bouber

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Nic Jonk

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079915255, geïllustreerd, 352 blz., July 2015
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 631 gram.

Uitgever: De Liefde VOF

beschrijving

Nic Jonk: een leven vol beelden

'Een leven vol beelden'. Met evenveel recht zou de ondertitel van dit levensverhaal 'Een gevecht om (cultureel) lijfsbehoud' kunnen luiden. Want het vergde heel wat lief en leed, energie, moed, doorzettingsvermogen, inventiviteit en geld om de grote wens van Nic Jonk te vervullen. Maar het lukte hem; de boerenzoon werd een internationaal vermaarde kunstenaar en zijn beeldentuin en de grote galerie kwamen er.
Nic Jonk: al op vierjarige leeftijd moest hij het als halve wees zien te rooien.
Op katholieke dansles vond hij zijn grote liefde, met wie hij een groot gezin stichtte. Hij buffelde 's avonds voor Vroom en Dreesmann en De Bijenkorf om zijn studie aan de Rijksacademie te kunnen betalen. Hij moest zijn hele leven woekeren met geld omdat hij 'brons' verkoos boven geld op de bank. Lees hoe hij gestadig zijn kunstimperium in Grootschermer moderniseerde en uitbreidde. Waarom kreeg hij bezoek van politici, diplomaten en echte Bekende Nederlanders? Waarom vertoefde onze ex-koningin zo graag in Grootschermer? Waarom wilden grote bedrijven hem zo graag sponsoren? Waarom had hij zo'n haast - zo'n tomeloze werkdrift - om beelden en schilderijen te maken?
Lees hoe hij - bedeesd van aard - tenslotte een internationaal gevierd kunstenaar werd die meer dan 250 beelden in de openbare ruimte, tot in Italië, Japan en Amerika, heeft staan. Lees hoe Nic Jonk van een polderwilgje uitgroeide tot een woudreus in het bos der beeldhouwers.

Vijftig jaar Museum en Beeldentuin Nic Jonk. Een halve eeuw geleden begon de Noord-Hollandse beeldhouwer in een stolpboerderij en op belendende graspercelen een openbaar toegankelijke cultuurpark waar hij aan een groot publiek zijn beelden, tekeningen - en later - zijn schilderijen zou tonen. Eerst vrijwel alleen gipsen beelden op aardappelkisten, maar geleidelijk groeide 'de beeldentuin' naar wat zijn levenswerk zou worden: op smaakvolle sokkels staat een reeks bronzen beelden, die ook in tal van nationale en internationale steden en dorpen geplaatst zijn. Jonk' in Grootschermer is een begrip: Museum en Beeldentuin zijn een trefpunt van cultuur en natuur.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Rob Bouber

De schrijver, Rob Bouber, was 35 jaar kunstredacteur bij een Noord-Hollandse krantencombinatie. Voor de boekenuitgeverij van de dagbladonderneming schreef hij in 2004 het populaire kunsthistorische boek ‘Gezichten van Noord-Holland’, (2005), gevolgd door de bestsellers ‘Het Onbekommerde Leven’ (2006) en ‘De Onbevangen Jaren’ (2007). In 2008 begon Rob Bouber een eigen uitgeverij. De Liefde in Koedijk, aangesloten bij het Centraal Boekhuis in Culemborg, geeft boeken uit over wellness, psychologie, kunst en literatuur. Bouber schreef in 2011 twee delen van de kinderserie ‘Karel Cavia’ en in 2014 verscheen de verhalenbundel ‘Linda Lu en andere lichtvoetige verhalen’. Hij was columnist voor het maandblad ZIN en schrijft regelmatig bijdragen voor het literaire voetbaltijdschrift ‘Hard Gras’.
www.uitgeverijdeliefde.nl
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.