Koor op koers

Scheldeloodsenkoor halve eeuw zingend de wereld rond

Henk Mulder

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Koor op koers

gebonden: € 39.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079875962, geïllustreerd, 192 blz., April 2021
Formaat: 29.0 (h) x 23.5 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 1226 gram.

Uitgever: Boer, Den / De Ruiter

redactie: Aafke Verdonk-Rodenhuis.

bewerkt door: Kees Hoendervangers

beschrijving

Kloek jubileumboek, 50 jaar, uit Vlissingen over het eerste Shantykoor in NL: trendsetter voor het zeemanslied. Met songs en musicals de wereld rond. Liedteksten, alle verhalen, feiten en veel foto’s.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingHet Scheldeloodsenkoor uit Vlissingen beleeft op 27 april 2021 zijn vijftigjarig bestaan en is het oudste shantykoor van Nederland. Oprichter en laatste walvisvaarder van Nederland Albert Veldkamp heeft dit moment helaas net niet meer mogen meemaken. Hij overleed in februari 2021 op 95-jarige leeftijd. ‘Zijn koor’ is in Nederland vanaf 1971 trendsetter van een heel nieuw genre, het zeemanslied. Pas na de eerste Sail Amsterdam in 1995 rijzen shantykoren als paddenstoelen uit de grond.
Oud-journalist Henk Mulder, ooit Zeevaartschoolleerling en nu woonachtig in Vlissingen, is sinds enkele jaren lid van het koor en heeft de koorgeschiedenis volledig vastgelegd: het Scheldeloodsenkoor een halve eeuw zingend de wereld rond. Vanaf het begin (‘kunnen loodsen zingen dan?’) naar volwaardig shantykoor met 80 leden en van concerten naar complete musicals, met dank aan veel vrouwelijke partners. Een jaar na de oprichting al ging het Vlissingse koor de grens over voor de sluitingsceremonie van de Olympische zeilwedstrijden in Kiel. In de loop der jaren volgden concertreizen naar tal van Europese landen, de Verenigde Staten en Australië.
Na het inleidende hoofdstuk ‘Koor in coronatijd’ wordt het wel en wee van het koor beschreven, in chronologie van de voorzitters. Het repertoire wordt belicht, met tekst en muziek, en alle optredens zijn opgesomd. Naast alle tekst en feiten is het jubileumboek vooral een kijkboek. Met natuurlijk veel foto’s van het koor, op of naast zeilschepen, op het toneel en op reis, maar ook van affiches, programmabladen, posters van maritieme evenementen, portretten en nog veel meer.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.