Persoonsgerichte psychotherapie in de praktijk

Emotiegericht, procesgericht, cliëntgericht

Marijke Baljon; Grieteke Pool; Roelf Jan Takens

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Persoonsgerichte psychotherapie in de praktijk

paperback/ gebrocheerd: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079729937, 256 blz., November 2014
Formaat: 24.0 (h) x 17.1 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 483 gram.

Uitgever: Hogrefe Uitgevers BV

redactie: Erik Berends

trefwoorden: persoonsgericht persoonsgerichte psychologie psychotherapie rogers therapie

beschrijving

In de persoonsgerichte benadering van psychotherapie staan de persoon van de cliënt, diens persoonlijke belevingswereld en wens tot verandering centraal. De basis voor de persoonsgerichte visie is gelegd door Carl Rogers. Inmiddels is deze benadering door onderzoek en voortschrijdend inzicht verder genuanceerd en gespecificeerd.

In Persoonsgerichte therapie in de praktijk beschrijven Marijke Balion, Grieteke Pool en Roelf Jan Takens de huidige stand van zaken. Zij laten zien hoe de afgelopen jaren non-directiviteit heeft plaatsgemaakt voor procesgerichtheid, en hoe de oorspronkelijke anti-diagnostische houding is vervangen door procesdiagnostiek en probleemgerichte interventies. Onverminderd is het belang dat gehecht wordt aan de kwaliteit, ambachtelijkheid en werkzaamheid van de therapeutische relatie, die gekenmerkt wordt door empathie, een hoge graad van echtheid en persoonlijke aanwezigheid van de therapeut en een accepterende, wederkerige werkrelatie.

In dit boek laten de auteurs zien hoe deze persoonsgerichte benadering kan worden geconcretiseerd in interventievaardigheden. In veertien zeer praktische en toegankelijke hoofdstukken worden de belangrijkste thema's binnen de persoonsgerichte psychotherapie behandeld. Aan bod komen onder andere: de ontwikkeling van het Zelf, het belang van de therapeutische relatie, empathie, het verdiepen van de beleving, focussen, concreet spiegelen
en contactwerk. Daarnaast is er aandacht voor de behandeling van angst en depressie, emotiegerichte psychotherapie en existentiële psychotherapie. De nadruk ligt daarbij steeds op de praktische toepasbaarheid: inspirerende voorbeelden van therapeut-cliëntdialogen laten de lezer als het ware over de schouder van de therapeut meekijken.

Marijke Baljon, Grieteke Pool en Roelf Jan Takens hebben jarenlange ervaring als praktiserend psychotherapeut en met het geven van onderwijs aan postdoctorale/postmaster opleidingen in de gezondheidszorg, psychotherapie en de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog. Zij zijn allen lid van de Vereniging voor Cliëntgerichte Psychotherapie en daarbij erkend als supervisor en leertherapeut.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.