Mindfulness bij volwassenen met autisme

een wegwijzer voor hulpverleners en mensen met ASS

Annelies Spek

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Mindfulness bij volwassenen met autisme

paperback/ gebrocheerd: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079729333, geïllustreerd, 192 blz., November 2010
Formaat: 24.0 (h) x 17.1 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 413 gram.

Uitgever: Hogrefe Uitgevers BV

illustrator: Rene Hazebroek

beschrijving

Ondanks de toegenomen kennis over autisme bij volwassenen, is er helaas nog weinig bekend over een passende behandeling. In Mindfulness bij volwassenen met autisme bespreekt Annelies Spek een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om minder snel overbelast te raken, gedachten los te laten en beter lichamelijke grenzen aan te voelen.

Mindfulness bestaat uit meditaitietechnieken en ontspanningsoefeningen die ontleend zijn aan het Boeddhisme. Hierbij wordt er weinig tot geen beroep gedaan op communicatie en inzicht in eigen gedachten en gevoelens. Dit is voor mensen met autisme heel prettig, omdat zij juist moeite ervaren in communicatie en sociaal inzicht (theory of mind).

Na een heldere uiteenzetting van mindfulness wordt per hoofdstuk steeds een meditatieoefening besproken. Aan bod komen onder andere ademhalings-, luister-, gedachten-, lichaams- en bewegingsmeditaties. Bij elke oefening worden praktische tips gegeven en is er ruime aandacht voor valkuilen voor mensen met autisme. Ook wordt er concreet besproken in welke structuur men de meditaties kan beoefenen. Op www.mindfulnessbijautisme.nl zijn bovendien alle meditatieoefeningen in mp3-format te vinden.

MINDFULNESS BIJ VOLWASSENEN MET AUTISME is de eerste behandeling voor volwassenen met autisme die bewezen effectief is. Door de toegankelijke stijl en de prachtige illustraties is dit boek zeer geschikt voor zowel hulpverleners als voor mensen met autisme zelf.

Annelies Spek is als klinisch psycholoog en senior onderzoeker werkzaam bij het Centrum Autisme Volwassenen, GGZ Eindhoven. De illustraties zijn gemaakt door René Hazebroek, www.rhaillustraties.nl.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.