Nulpunt 1945

De Lage Landen een mensenleven later

Nico Wouters; Casper Thomas; Ewald Pironet

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Nulpunt 1945

paperback/ gebrocheerd: € 35.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079705313, geïllustreerd, 192 blz., April 2020
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 514 gram.

Uitgever: Ons Erfdeel vzw

illustrator: Trui Chielens

trefwoorden: geschiedenis lage landen tweede wereldoorlog

beschrijving

Toen op 8 mei 1945 de wapens in Europa eindelijk zwegen, konden België en Nederland de draad weer opnemen, de trauma’s van de bezetting opmeten en aan de heropbouw van het land beginnen. Vijfenzeventig jaar later lijkt 1945 een nulpunt te zijn geweest van de wereld waarin de Lage Landen nu leven. Maar veel van wat in 1945 in de steigers werd gezet, lijkt nu, een mensenleven later, ook onder vuur te liggen.

Het verleden van de oorlog, met de collaboratie en de repressie, het verzet en het trauma van de Jodendeportatie, lijkt nog altijd niet volledig verwerkt. Onze herdenkingen haperen. En in onze letteren blijft de Tweede Wereldoorlog spoken.
Nederland en België bouwden vanaf 1945 een monumentaal systeem van sociale zekerheid op dat welvaart en emancipatie bracht. Vandaag vertoont het monument barsten. Het economische mirakel, dat volgde op de heropbouw in de jaren 1940 en 1950, maakt al enige tijd plaats voor onzekerheid. De kolonies zijn verloren.
Als we naar de grootse verbanden kijken, lijkt de Benelux een uitgewoond laboratorium, beschermt de paraplu van het Atlantisch bondgenootschap ons niet meer en is Europa nog altijd geen lotsgemeenschap – maar misschien wel een lotsbestemming?
Ook de mensenrechten, die na het morele failliet van 1945 in de wereld werden afgekondigd, lijken niet meer vanzelfsprekend.

In die voorbije vijfenzeventig jaar werkte Nederland, nu en dan en met wisselend succes, samen met België en Vlaanderen op het vlak van cultuur, economie en politiek. We blijven ondanks alles elkaars dichtste buitenland.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingIn het boek Nulpunt 1945. De Lage Landen, een mensenleven later, schetsen Vlaamse en Nederlandse pennen de wereld van de Lage Landen, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Toen op 8 mei 1945 de wapens in Europa eindelijk zwegen, konden België en Nederland de draad weer opnemen, de trauma’s van de bezetting opmeten en aan de heropbouw van het land beginnen. Vijfenzeventig jaar later lijkt 1945 een nulpunt te zijn geweest van de wereld waarin de Lage Landen nu leven.

Maar veel van wat in 1945 in de steigers werd gezet, ligt nu, een mensenleven later, onder vuur. Het verleden van de oorlog, met de collaboratie en de repressie, het verzet en het trauma van de Jodendeportatie, is nog altijd niet volledig verwerkt. Onze herdenkingen haperen. En ook in onze letteren blijft de Tweede Wereldoorlog spoken.

“De Tweede Wereldoorlog is anno 2020 een literair wingewest zonder weerga. Het lijkt erop dat we ons in een quasi permanente herdenkingsroes bevinden, een herinneringsmachinerie die sinds 2015 op hoog toerental draait”, schrijft Dirk Leyman in Nulpunt 1945.

Grootse verbanden
Wat met het monumentaal systeem van sociale zekerheid dat werd opgebouwd vanaf 1945? En grootse verbanden zoals de Benelux, het Atlantisch bondgenootschap en Europa?

Ook de mensenrechten, die na het morele failliet van 1945 in de wereld werden afgekondigd, lijken niet meer vanzelfsprekend.

“Ooit hadden mensenrechten in de Lage Landen een soort onaantastbare status. We leken zelfs voortrekkers. Nu lijken Nederland en België zich te voegen bij het groeiende legioen van mensenrechtencritici”, schrijft Eva Brems.

Nulpunt 1945 is een rijke verzameling van prikkelende verhalen, scherpe analyses en verrassende beschouwingen.

Met teksten van Nico Wouters, Helen Grevers, Antoon Vrints, Bea Cantillon, Casper Thomas, Ewald Pironet, Cees Banning, Mathieu Zana Etambala, Anne-Lot Hoek, Tomas Vanheste, Jasper Praet, Ellen Vanderschueren, Hendrik Vos, Mathieu Segers, Tom Sauer, Juurd Eijsvoogel, Eva Brems, Axel Buyse, Dirk Leyman, Jacqueline Bel en tekeningen van Trui Chielens.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.