Recht en Slecht

mr. Benno Stokvis (1901-1977

Ruud Stokvis

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Recht en Slecht

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079700967, 270 blz., November 2019
Formaat: 22.5 (h) x 15.0 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 449 gram.

Uitgever: AMB, Uitgeverij

trefwoorden: biografie, advocaat, woii, cpn, radio-rubriek

beschrijving

Mr. dr. Benno Stokvis (1901-1977) was literator, rechtsgeleerde, publicist, parlementslid, mediapersoonlijkheid, radiospreker, honden- en paardenliefhebber, maar bovenal advocaat, een strijdbaar jurist. Menselijk en maatschappelijk bewogen, in het naoorlogse Nederland een ‘Bekende Nederlander’.
Ruud Stokvis noemt de vele publieke activiteiten van mr. Benno Stokvis. Maar hij reconstrueert bovenal zijn veel minder bekende privéleven en dan vooral aan de hand van zijn uitlatingen in en reacties op zijn door duizenden beluisterde radiorubriek ‘Recht en Slecht’. In deze beschouwingen, die hij tussen 1967 en 1975 bijna wekelijks op de radio hield over tal van onderwerpen, wilde hij de luisteraar vastgrijpen en confronteren met zijn geweten. Dat hij hierin slaagde bleek wel uit de tientallen brieven die wekelijks ontving.
Uit die ca. 350 voordrachten destilleerde Ruud Stokvis, een achterneef van Benno, de persoonlijke informatie. Hij is er daardoor in geslaagd de scherpzinnige, ambitieuze, gevoelige, ijdele, zoekende en hardwerkende Benno Stokvis als een herkenbaar en navoelbaar persoon naar voren te laten komen.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)De auteur Ruud Stokvis (een achterneef van Benno Stokvis) studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was als socioloog en docent jarenlang aan de UvA verbonden. Hij publiceerde tal van studies op het gebied van sport in de samenleving.
Hij was succesvol als wedstrijdroeier.
inhoudsopgaveInleiding
1: Literair bevlogen adolescent
2: Jurist en letterkundige
3: Mensenleed
4: Bezettingstijd
5: Communist en parlementariër
6: Buiten het parlement
7: Dierenleed
8: Sociaaldemocraat met een smet
9: Crisis en bezieling
10: Mediapersoonlijkheid
11: De laatste grote zaken
12: Oude man
Epiloog
Verantwoording
Noten
Literatuur
Register
Verantwoording illustraties
toelichtingMr. dr. Benno Stokvis (1901-1977) was literator, rechtsgeleerde, publicist, parlementslid, mediapersoonlijkheid, radiospreker, honden- en paardenliefhebber, maar bovenal advocaat, een strijdbaar jurist. Menselijk en maatschappelijk bewogen, in het naoorlogse Nederland een ‘Bekende Nederlander’.
Hij had een joodse achtergrond en heeft in de oorlog veel voor Joden gedaan.
Uit ca. 350 radiovoordrachten destilleerde Ruud Stokvis, een achterneef van Benno, de persoonlijke informatie. Hij is er daardoor in geslaagd de scherpzinnige, ambitieuze, gevoelige, ijdele, zoekende en hardwerkende Benno Stokvis als een herkenbaar en navoelbaar persoon naar voren te laten komen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.