De academische preken

Thomas van Aquino

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De academische preken

paperback/ gebrocheerd: € 35.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079578801, 398 blz., December 2015
Formaat: 22.0 (h) x 16.5 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 748 gram.

Uitgever: Parthenon

vertaald door: Mark-Robin Hoogland; Harm Goris; Henk Schoot

beschrijving

Wijsheid is er niet om te bewaren in ivoren torens, maar juist om de mens te dienen. Dat was een gangbare opvatting in de dertiende eeuw. Zo behoorde het tot de taak van Thomas van Aquino (1225-1274) om naast de gebruikelijke colleges en disputen aan de Parijse universiteit, regelmatig op zon- en feestdagen te preken voor studenten en docenten.
Maar twintig van deze preken, waaronder ook een preek over Sint Nicolaas, zijn bewaard gebleven. Onlangs werden ze herontdekt. Het zijn de enige woordelijke verslagen die we van Thomas kennen zonder redactionele bewerking. In spreektaal opgeschreven blijken ze voor middeleeuws gedachtegoed opvallend toegankelijk. De preken zijn boordevol inhoud: naast bijbeluitleg en theologie spreekt hij over actuele thema's als spiritualiteit, opvoeding, carrière en succes, geluk en rechtvaardigheid. Hoe geeft je daar uitdrukking aan in je dagelijks leven?
Dit is de eerste Nederlandse vertaling van de academische preken, uitgegeven bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Thomas Instituut te Utrecht.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.