Hoe boeddhistisch is christelijke spiritualiteit?

het bewustzijn volgens Augustinus en het Boeddhisme uit zijn tijd

Hessel Posthuma

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Hoe boeddhistisch is christelijke spiritualiteit?

paperback/ gebrocheerd: € 26.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079578467, geïllustreerd, 336 blz., November 2012
Formaat: 23.9 (h) x 16.8 (b) x 2.9 (d) cm. Gewicht: 634 gram.

Uitgever: Parthenon

beschrijving

Tussen de spiritualiteit die we bij Augustinus vinden en Boeddhistische meditatie bestaan veel overeenkomsten. Vooral Augustinus' beschrijving van de geest (boek 10 van zijn Confessiones) en de opvattingen daarover bij de Yogacara school lijken op elkaar. Waar de Yogacarins teruggrijpen op een ouder boeddhistisch kernbegrip, lijken Augustinus' ideeën zomaar uit de lucht te komen vallen. Ze worden door zijn tijdgenoten amper begrepen.
Heeft Augustinus en daarmee de kerk soms begrippen en voorstellingen overgenomen uit het Boeddhisme?
Lang heeft men gedacht dat de overeenkomsten tussen Christendom en Boeddhisme het gevolg waren van latere missiecontacten. Maar recent onderzoek naar de handel tussen het Romeinse Rijk en India, en naar de verspreiding van het Boeddhisme laat zien dat wederzijdse beïnvloeding mogelijk is geweest, vooral vanaf de tijd dat het Christendom de staatsgodsdienst werd van het Romeinse Rijk.
Dit boek zet christelijke en boeddhistische ideeën en begrippen gedetailleerd naast elkaar, en laat zien hoe ze historisch op elkaar volgen. Fascinerend materiaal voor wie meer wil weten over Boeddhistische meditatie en christelijke spiritualiteit tegen de achtergrond van het ontstaan van deze wereldgodsdiensten.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.