Joods Leven

Thuis en in de synagoge

Edward van Voolen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Joods Leven

paperback/ gebrocheerd: € 14.90

ISBN: 9789079578290, 144 blz., November 2011
Formaat: 21.0 (h) x 16.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 280 gram.

Uitgever: Parthenon

beschrijving

Uitgave i.v.m. GROTE EXPOSITIE A'DAM 17 NOV 2011 - 15 APRIL 2012
in DE NIEUWE KERK i.s.m. het JOODS HISTORISCH MUSEUM

'Joods Leven, thuis en in de synagoge' maakt in drie helder beschreven stappen wegwijs in het jodendom.
Zoals elke godsdienst zoekt ook het jodendom naar antwoorden op de grote levensvragen. Juist de joodse feesten drukken die belangrijke menselijke thema's uit: het verlangen naar vrijheid en verlossing (Pesach), het besef van kwetsbaarheid en de behoefte aan bescherming (Loofhuttenfeest), de behoefte aan inkeer en vernieuwing (Nieuwjaar en Grote Verzoendag), maar ook aan licht in de donkerste dagen (Chanoeka) en uitbundigheid tijdens het carnavaleske Poeriem.
De plaats om samen te komen voor studie en gebed is de synagoge: die neemt in het jodendom een centrale plaats in. Maar hoe is een synagoge ingericht en hoe verloopt de eredienst? En welke gebeden en liederen staan centraal bij de wekelijkse viering van de sabbat?
Voor een groot gedeelte speelt het joodse leven zich thuis af: bij voorbeeld met het naleven van de spijswetten (koosjer). Allerlei uiterlijke kenmerken zoals de mezoeza, het kokertje naast de deuropening, herinneren aan de geboden. Het persoonlijke leven wordt gemarkeerd door overgangsrituelen, zoals bij de geboorte van een kind, het moment van volwassen worden (bar of bat mitswa), de huwelijksceremonie en rouwrituelen.
De joodse kalender, een verklarende woordenlijst en een literatuurlijst maken deze uitgave compleet, en zeer geschikt als eerste kennismaking en praktisch naslagwerk.

Edward van Voolen, rabbijn en kunsthistoricus, is conservator bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam en doceert aan het Abraham Geiger College in Berlijn, een opleiding voor rabbijnen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.