De geast van de Fryske Walden oftewel welkom in de wereld

Jultsje Lycklama

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 

€ -1.00

ISBN: 9789079133130, March 2014 UITVERKOCHT!

Uitgever: Zuider-Amstel

beschrijving

Het eerste deel De geest van de Friese Wouden speelt zich af onder de zwijgende oppervlakte van het Zuidfriese platteland op het ritme van ploegen, kerkgang en schuurfeesten.
Jeltske Nijeholt ontsnapt uit het keurslijf van haar familieverhaal waarin haar vriendin Rintske, de dominee, een joodse veehandelaar en een waarzegger een belangrijke rol spelen.

Het tweede deel De roos van Jericho toont de hiaten van de balling binnen de helse driehoek van redder, dader en slachtoffer in een explosief patchworkgezin. Rebecca Zavrany gaat op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes van haar verhaal dat ogenschijnlijk begint in de sloppenwijken van Marseille.

In het derde deel Welkom in de wereld kruisen hun wegen elkaar, de stille zanderige kleigrond van Jeltske vertoont barsten en Rebecca maakt een emotioneel geladen reis door Zuid-Frankrijk en Noord-Afrika.Hun ontmoeting is een feest van herkenning. Rebecca’s Marrokaans-joodse achtergrond staat in mysterieuze contrastharmonie met het Friese plattelandsdecor van Jeltske.

Zij voorkomt subtiel en temperamentvol een ontluisterend demasqué en langzaam wordt het verloren vertrouwen teruggewonnen.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveHoofdstuk 1
Jeltske, de Geast van de Fryske Wâlden

Hoofdstuk 2
Rebeccca, de Roas fan Jericho

Hoofdstuk 3
Welkom in de wereld
toelichtingDe auteur neemt geen blad voor de mond. Doorleefde gevoelens worden koelbloedig en warmhartig tegelijk met caleidoscopische perspectiefwisselingen onder woorden gebracht. Geschreven in een zinderende stijl die soms naar je strot grijpt en dan weer eloquent voortkabbelt...
Je houdt je hart erbij vast.

Het eerste deel speelt zich af onder de zwijgende oppervlakte van het Friese plattelandsmilieu, op het ritme van ploegen en kerkgang.
Jeltske Nijeholt wil uit het keurslijf van haar familieverhaal ontsnappen. De warmte van haar kameraadje Rintske is haar enige verkoeling en samen delen ze lief en leed.

Het tweede deel toont de hiaten van de balling. Rebecca Zafrani gaat op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes van haar verhaal dat ogenschijnlijk begint in de sloppenwijken van Marseille.

In het derde deel kruisen hun wegen elkaar, de zwijgende grond van Jeltske begint barsten te vertonen en Rebecca maakt een emotioneel geladen reis door Zuid-Frankrijk en Noord-Afrika.

Openhartig en authentiek biografisch verslag van een slimme boerendochter uit de Friese Wouden.
Ze beschrijft vanuit haar eigen betrokken perspectief de overgang van het 'oude boeren' naar een werkwijze die past binnen de door Staatsbosbeheer gestelde eisen.
Daarnaast doet ze verslag van haar wel en wee die respectievelijk hemelhoog jubelend en doodsbedroevend zijn.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.