Rogier Boon, Indisch ontwerper

S. Boon; R. van Put; Rogier Boon

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Rogier Boon, Indisch ontwerper

gebonden: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789078847038, geïllustreerd, 159 blz., April 2007
Formaat: 33.8 (h) x 24.8 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 1334 gram.

Uitgever: Tong Tong, Stichting

illustrator: Rogier Boon; Peter van Straaten; J. Poirrié

NB: Er zijn meer uitvoeringen van dit boek.

beschrijving

Rogier Boon werd geboren in 1937 in Meester Cornelis (Batavia, Nederlands-Indië). Op 19 juni 1954, zijn 17e verjaardag, arriveerde hij in Nederland, als repatriant.
Zijn vader Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon) begon als journalist en activist vrijwel direct met het verzet tegen de assimilatiedwang van de jaren vijftig. Voor hem betekende Indo-zijn niet ‘half-half’, maar een dubbele bagage hebbend: Oost en West. Mengculturen vormen een belofte, vond hij, en zijn opdracht aan de Indische gemeenschap luidde: Maak het waar!
De invloed van Tjalie Robinson is ongetwijfeld beslissend geweest voor Rogier’s keuze om het Indische een modern gezicht te geven. Altijd zocht hij naar een moderne, echt-Indische, nieuwe stijl. Dankzij een groot artistiek talent kon hij inderdaad in beeld vertalen, wat zijn vader in woorden uitdrukte.
Vooral voor Indisch tijdschrift Tong-Tong en de Haagse Pasar Malam Tong Tong, later Pasar Malam Besar (nu Tong Tong Fair), maakte Rogier gewaagde en verfijnde ontwerpen. Bij het grote publiek werd de ontwerper bekend met zijn kinderboekje 'Wim is weg'. Rogier was een veelzijdig kunstenaar die kalenders, affiches, decors en boekomslagen ontwierp. Later legde hij zich meer toe op fotografie.
Het boek is gebaseerd op de expositie die in 2005 op de Pasar Malam Besar te zien was, in lente en zomer 2007 voorjaar in enkele steden op Java (o.a. in het Erasmus Huis in Jakarta), en in november 2007 op de jubileumdag van Stichting Pelita. De expositie en het boek werden samengesteld door Rogiers dochters Siem Boon en Leslie Boon, en vormgegeven door Monique Kreefft. Onder anderen Peter van Straaten, Frans Leidelmeijer en Roos van Put leverden bijdragen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Vergelijkbare uitvoeringen van dit boek:

Rogier Boon, Indisch ontwerper

paperback/ gebrocheerd: € 12.50
Rogier Boon werd geboren in 1937 in Meester Cornelis (Batavia, Nederlands-Indië). Op 19 juni 1954, zijn 17e verjaardag, arriveerde hij ...

Meer boekennieuws op Facebook.