Verzamelde romans en verhalen

met een biografische inleiding door Vilan Van de Loo

L. Scholte; V. van de Loo

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Verzamelde romans en verhalen

paperback/ gebrocheerd: € 14.50

ISBN: 9789078847021, geïllustreerd, 560 blz., October 2007
Formaat: 20.0 (h) x 13.0 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 487 gram.

Uitgever: Tong Tong, Stichting

beschrijving

Met de publicatie van 'Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte' heeft Stichting Tong Tong het werk van Lin Scholte weer eenvoudig bereikbaar gemaakt voor een hedendaags publiek. Vilan van de Loo schreef een biografische inleiding, verzamelde mooie privéfoto's en ontdekte een onuitgegeven manuscript van Lin Scholte in het Letterkundig Museum.

Lin Scholte (1921–1997) is een belangrijke schrijfster voor de Nederlandse letterkunde. Als een van de weinigen beschreef zij met groot oog voor detail het leven in de tangsi (kazerne) in Nederlands-Indië, waar KNIL-militairen dikwijls samenleefden met hun Indonesische vrouw en hun kinderen. Zij schreef hierover in haar door Rob Nieuwenhuys en vele anderen bejubelde debuut Anak Kompenie. In later werk schreef Lin Scholte met diezelfde precisie over de oorlog in Indië, de bersiap en het ontstaan van de republiek Indonesië.

In al haar boeken klinkt luid en duidelijk de stem van de Indische vertelster door, die intens betrokken is bij haar drie werelden: de Indische, de Javaanse en de Hollandse. Op overtuigende wijze weet Lin Scholte de lezer deelgenoot te maken van haar leven.

Met de nieuwe boekuitgave van Stichting Tong Tong zijn de drie belangrijke romans van Lin Scholte weer verkrijgbaar: Anak Kompenie (1965), Bibi Koetis voor altijd (1974) en Takdiran en andere verhalen (1977). In dezelfde band is ook een nooit eerder gepubliceerd verhaal opgenomen: Fientje de Feniks. Hierin schetst Lin Scholte de geschiedenis van een Indisch meisje dat aan het begin van de twintigste eeuw, na een ongelukkige liefdesgeschiedenis, in Batavia werd vermoord. Samensteller Vilan van de Loo leidt het verzameld werk in met een biografische schets.

De foto's zijn verzameld in een fotokatern op mooi papier. De verzamelde romans en verhalen zijn gedrukt op dun papier, waardoor het een kloeke, maar toch handzame bundel blijft. Het omslag door ontwerper Arthur Meyer (met flappen voor en achter) stond op de longlist van Het Mooiste Boekomslag 2007.

De afbeelding toont de voorkant en de binnenflap.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat“Wie belang stelt in deze materie [njais in Indië] moet zeker ook het werk van de Indische schrijfster Lin Scholte lezen, dochter (en kleindochter) van een moentji, een njai uit de kazerne. Scholte tekende de verhalen van haar moeder en grootmoeder op en staat zo het allerdichtst bij de bron. De vrouwen die zij beschrijft zijn zeer taai, mondig en zelfredzaam, opofferende madonna's noch eerloze hoeren. Zijzelf is een van die Indokinderen die niet tussen maar ín twee werelden hebben geleefd. Daarvan heeft ze met groot verteltalent verslag gedaan.”


  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.