De huisvriend

novelle over misbruik en vergeving

Wim Vredelieve

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De huisvriend

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 9789078761587, geïllustreerd, 96 blz., April 2017
Formaat: 20.7 (h) x 13.7 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 137 gram.

Uitgever: Uitgeverij Tobi Vroegh

redactie: Erik Orendi; Roelof Schouten; Pieter Fossen

beschrijving

De herinneringen verlammen Wim. Hij leeft in een gevoel van onwerkelijkheid: 'vreemd, alsof hij niet langer bestaat'. Wat Ruud met hem deed toen hij een kleine jongen was, is niet zijn schuld, dat weet hij inmiddels. Toch voelt hij schaamte, en angst de liefde van zijn moeder en grootouders te verliezen. Lukt het Wim zijn zwijgen te doorbreken en iemand zijn verhaal te vertellen?

We volgen Wimpie vanaf zijn achtste, wanneer hij door een kostganger in zijn eigen huis wordt misbruikt, totdat hij volwassen is en de pijn en schroom eindelijk achter zich kan laten. Als door een camera zien we zijn leven van dichtbij: gedetailleerd, beklemmend, ontwapenend.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatDe zesjarige Wim woont samen met zijn moeder en dominante vader in een flat in Purmerend. Wanneer kostganger Ruud bij hen intrekt, vindt Wim aanvankelijk een vriend in de zachtaardige man. Ruud heeft echter een andere vriendschap voor ogen. Een die het daglicht niet kan verdragen. Wanneer Wim's ouders in een vechtscheiding belanden, trekken hij en zijn moeder in bij zijn grootouders. Zich ontspannen kan hij echter niet. Het ruim een jaar durende misbruik heeft zijn sporen achtergelaten en doordat hij zich schaamt, wil hij er ook niet over praten. Tot overmaat van ramp krijgt zijn moeder een relatie met Ruud. Wanneer zijn moeder haar flat terugkrijgt, trekt Ruud bij hen in. Een zeer moeilijke periode breekt aan voor Wim. Ruud raakt hem niet meer aan, maar het kwaad is al geschied. Zal het Wim lukken om zijn stilzwijgen te doorbreken en voor zichzelf te kiezen? Deze novelle laat bij iedere ouder de rillingen over de rug lopen. Ondanks het moeilijke onderwerp, lees je het boek snel uit. Dit dankzij de vlotte pen van de auteur (1964). Als lezer kan je niet anders dan intens meevoelen met 'Wimpie'. Goed geschreven novelle over een zwaar onderwerp, seksueel misbruik van een jong kind.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.