Wervelkind

Over jeugdtrauma en herstel

Hanna Bofaert

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Wervelkind

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 9789078761419, 305 blz., April 2014
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 441 gram.

Uitgever: Uitgeverij Tobi Vroegh

trefwoorden: depressie ptss therapie

beschrijving

Nadat de moeder van Hanna (41) overlijdt, gebeuren er steeds meer dingen in Hanna's leven die ze niet kan verklaren. Waarom heeft ze in haar slaap steeds het gevoel bijna te stikken? En wat is er met het beeld van haar als zesjarige, achterop haar moeders fiets?
Hanna vertelt over haar leven als tiener en jong volwassene die ze deels doorbracht in psychiatrische ziekenhuizen. Vervolgens de jaren als volwassen vrouw waarin het leven haar zoveel moeite kostte. Langzaam vallen ook de stukjes op hun plek rondom haar kinderjaren. Stukje bij beetje komen de herinneringen terug aan de trauma's die ze meemaakte.
Hanna gaat in therapie en zet enorme stappen naar een nieuw en vrij leven. Op haar vijftigste verjaardag voelt ze zich voor het eerst volwassen.

Wervelkind is een autobiografische roman. De kern van het verhaal is de ingewikkelde relatie tussen Hanna en haar moeder. Het boek behandelt moeilijke thema's op een openhartige en integere manier. Wervelkind zal de lezer zonder twijfel raken en meevoeren, omdat je als lezer, net als Hanna, wilt weten hoe alle puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar passen.

Wervelkind is het debuut van Hanna Bofaert (1960).

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatWervelkind: over jeugdtrauma en herstel/Hanna Bofaert; redactie: Pieter Fossen, Reneé Hendriksen, Jan Matse. _Amsterdam: Uitgeverij Tobi Vroegh, [2014]. – 303 pagina’s; 21 cm.
De volwassen Hanna hunkert naar de liefde van haar moeder. Als die overlijdt gaat het slechter en slechter met Hanna. Ze begrijpt het niet. Vervolgens wordt de lezer meegevoerd door Hanna’s pogingen haar duistere geschiedenis bloot te leggen. Ze vertelt over haar onveilige jeugd, haar schokkende ervaringen in de (Belgische) psychiatrie, haar psychose’s en zelfverminkingen, haar wanhopig zoeken naar een therapeut die haar helpt de puzzel van haar jeugd te leggen. Waardoor komt het bijvoorbeeld dat ze in haar slaap steeds denkt te stikken? En wat gebeurde er precies toen haar moeder haar als klein meisje meenam naar een afschrikwekkende man? Wat eiste moeder van Hanna in bed? Wat bezielde de vrouw? De puzzel wordt gelegd. Hanna kan verder. Dit is meer dan een overtuigende biografische roman over jeugdtraumaverwerking. Het is een moedige, integere getuigenis van een vrouw die op eigen kracht en met hulp haar levensproblemen weet te overwinnen. Tevens houdt het boek therapeuten en psychiaters een spiegel voor: zoek de persoon achter het trauma en extreem gedrag. Overtuigend opgeschreven levensgeschiedenis, interessant voor leken, hoopgevend voor lotgenoten, stof voor hulpverleners. Normale druk.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.