De weg naar eenvoud

Milena Jesenska

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De weg naar eenvoud

paperback/ gebrocheerd: € 11.00

ISBN: 9789078068969, 84 blz., April 2013
Formaat: 16.5 (h) x 10.5 (b) x 0.7 (d) cm. Gewicht: 69 gram.

Uitgever: Voetnoot, Uitgeverij

serienaam/reeks: Moldaviet

vertaald door: Irma Pieper

beschrijving

'De weg naar eenvoud' door Milena Jesenská is deel 24 in de serie Moldaviet, een reeks met uit het Tsjechisch vertaalde korte verhalen. Vertaling + nawoord: Irma Pieper.
De Tsjechische publiciste en vertaalster Milena Jesenská [1896-1944] groeide op in Praag, waar ze al op jonge leeftijd in aanraking kwam met de Duits-Joodse schrijversgemeenschap. Hier leerde ze onder anderen Franz Kafka kennen. Was haar interesse voor Kafka aanvankelijk zuiver taalkundig van aard, de verhouding die zich later tussen hen ontspon heeft een van de indringendste briefwisselingen uit de wereldliteratuur opgeleverd. Ze is vooral bekend geworden als de geadresseerde van Kafka's 'Brieven aan Milena'.
Minder bekend is haar eigen werk: de vele columns en artikelen die ze schreef voor kranten en tijdschriften. Met onderwerpen als liefde, het huwelijk, trouw, vriendschap, mode en emancipatie richtte ze zich vooral tot vrouwen. Ze koos vaak een concreet en ogenschijnlijk banaal thema als uitgangspunt en wist dat vervolgens naar een abstracter niveau te tillen. Dit maakt van haar stukjes filosofisch getinte beschouwingen die evengoed vandaag geschreven hadden kunnen zijn.
In 'De weg naar eenvoud' zijn negen van Jesenská's columns opgenomen + een nawoord van vertaalster Irma Pieper.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.