Leren(d) innoveren

Naar zinvol en betekenisvol onderwijs in het hbo

Marleen Kaijen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Leren(d) innoveren

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789077866665, 100 blz., January 2021
Formaat: 24.1 (h) x 16.7 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 251 gram.

Uitgever: Ten Brink Uitgevers

beschrijving

Opleidingen in het hoger beroepsonderwijs zijn op verschillende manieren bezig met onderwijsinnovatie. Ze innoveren hun onderwijs als reactie op de veranderingen in de samenleving en nieuwe opvattingen over onderwijs, leren, toetsing en doceren.

Opleidingen stellen zich daarbij doorlopend de vraag ‘wat moeten onze studenten leren’ en ‘hoe leren onze studenten dat?’ In leren(d) innoveren. Naar zinvol en betekenisvol onderwijs in het hbo beschrijft de auteur opbrengsten van de zoektocht naar anders willen is anders doen in het hoger beroepsonderwijs bij de opleiding Ergotherapie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Een zoektocht die zowel plaatsvindt in het onderwijs als in de organisatie. Met als rode draad ‘hoe vinden leerprocessen plaats’ en ‘hoe worden leerprocessen zo optimaal mogelijk gefaciliteerd.’ Dit heeft geleid tot een nieuw onderwijsconcept zinvol en betekenisvol onderwijs. Het boekje beschrijft zowel de achterliggende theorieën als praktische handreikingen voor de onderwijsuitvoering. Een essentieel onderdeel van het onderwijsconcept vormt de integratie van programmatisch toetsen.

Een onderwijsinnovatie is geregeld een proces van lange adem en het lukt niet altijd. De organisatie speelt hierin een grote rol. Naast dat de auteur ingaat op de onderwijsinnovatie zelf beschrijft ze ook de wijze waarop een innovatie tot stand kan komen door in te gaan op de cultuur, structuur en het onderwijskundig leiderschap wat daar voor nodig is.

Marleen Kaijen is werkzaam als hoofddocent Onderwijsinnovatie op de HAN University of Applied Science (Academie Gezondheid en Vitaliteit). Vanuit visie op diep en duurzaam leren houd zij zich bezig met het ontwerpen van zinvol en betekenisvol onderwijs, (programmatisch) toetsen, docentprofessionalisering, onderwijskundig leiderschap en het ontwikkelen van een professionele cultuur in een lerende onderwijsorganisatie.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.