Eerste hulp bij ongevallen en het recht

Het zwaard van Damocles? Heeft de hulpverlening iets te vrezen van Vrouwe Justitia?

B.A.J. Jongejan; A. ten Have; H.A.J. de Jong

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Eerste hulp bij ongevallen en het recht

paperback/ gebrocheerd: € 9.95

ISBN: 9789077259146, geïllustreerd, 60 blz., December 2017
Formaat: 23.5 (h) x 17.1 (b) x 0.7 (d) cm. Gewicht: 193 gram.

Uitgever: Het Oranje Kruis

illustrator: VastinVorm

beschrijving

Eerstehulpverlening door betrokken burgers is onontbeerlijk voor een samenleving. De bereidheid hulp te verlenen blijkt uit de dagelijkse praktijk. Toenemende juridisering van diezelfde samenleving roept wel steeds meer vragen op. Vooral rond het fenomeen aansprakelijkheid. In de rechtspraktijk is tot dusverre geen aansprakelijkheid toegewezen aan de reddende burger voor schade bij het slachtoffer. Althans, voor zover er geen sprake was van wangedrag, roekeloosheid, of opzettelijke benadeling. Ook hier gaat de uitdrukking 'behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst". Niettemin, voor de goedwillende hulpvaardige burger is er geen reden tot veel vrees.

Er zijn meerdere vragen die een rol kunnen spelen naast de genoemde aansprakelijkheid. Moet ik altijd helpen, mag ik altijd helpen, hoever moet ik gaan, ben ik een professional als ik gecertificeerd ben, hoe verhouden burger en professionele hulpverlening zich tot elkaar?

Aan de hand van zeven praktische, waargebeurde, situaties komen in dit boek diverse aspecten van eerste hulp en wetgeving aan bod. Telkens wordt een korte beschrijving gegeven van een reële (ongeval)situatie. Vervolgens wordt dit in een brede context geplaatst met zowel hulpverleningsfeiten als juridische aspecten.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.