In de kunst gelogeerd

Kunstenaarsherbergen op het Belgische platteland (1840-1914

Marie Becuwe

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
In de kunst gelogeerd

gebonden: € 35.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789077135587, geïllustreerd, 296 blz., December 2019
Formaat: 24.5 (h) x 16.5 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 872 gram.

Uitgever: Mens & Cultuur Uitgevers N.V.

beschrijving

In de kunst gelogeerd

België kende in de tweede helft van de 19e eeuw enkele spraakmakende kunstenaarsherbergen. De opkomst van de landschapsschilderkunst en plein air voerde steeds meer schilders naar het ‘ongerepte’ platteland.
In de kunst gelogeerd voert u mee langs de plattelandsherbergen die onder kunstenaars vaste adressen werden en uitgroeiden tot artistieke ontmoetingsplaatsen. Schilders als Théo Van Rysselberghe, Hippolyte Boulenger, Félicien Rops, Anna Boch en Henry Van de Velde, namen er plaats naast schrijvers, dichters, beeldhouwers en fotografen.

In veel gevallen betaalden ze de genereuze herbergiers in schilderijen en vierden ze hun creativiteit bot op de muren, plafonds, vensters, deuren en meubels van de herberg. Onder de gasten werden vriendschappen gesmeed en artistieke inzichten en technieken uitgewisseld die het verzet tegen de academische landschapstraditie aanscherpten.

De kunstenaarsherbergen speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de realistische en impressionistische landschapsschilderkunst in België. Met In de kunst gelogeerd krijgen de kunstenaarsherbergen, hun uitbaters en hun artistiek cliënteel opnieuw een voorname plaats in de Belgische kunstgeschiedenis.

Marie Becuwe (°1996) is master in de Kunstwetenschappen (Universiteit Gent) en student Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.