De erfenis van Edgar Gevaert

herinneringen

Albert-Fernand Haelemeersch

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De erfenis van Edgar Gevaert

paperback/ gebrocheerd: € 21.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789077135525, geïllustreerd, 128 blz., December 2016
Formaat: 23.5 (h) x 15.5 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 280 gram.

Uitgever: Mens & Cultuur Uitgevers

beschrijving

Albert-Fernand Haelemeersch
De erfenis van Edgar Gevaert. Herinneringen

Dit boek brengt een waaier van persoonlijke herinneringen aan een familie met een 'missie': vredelievendheid, gezondheid en cultuurbeleving.
Edgar Gevaert was niet alleen een begenadigde en idealistische kunstenaar, maar vooral ook de inspirator van zowel een politiek-pacifistische beweging die streefde naar een 'wereldregering' als van een nauw met de natuur verbonden ecologisch bewustzijn.
In 1960 werd met veel enthousiasme de natuurvoedingsfabriek LIMA opgericht, gedragen door de macrobiotische filosofie van George Ohsawa. Omstreeks 1970 raakte LIMA omgetoverd tot een imposant, esthetisch en ethisch verantwoord fabrieksgebouw in een typisch landelijke stijl.
Door tal van lezingen en kooklessen leerden honderden alles over gezonde voeding en hoe de biologische landbouw er de bodem van is: 'de grond van de zaak, is de zaak van de grond' luidt het motto dat door de familie Gevaert wordt uitgedragen.
Daarnaast was er de vzw Werelddorp die met zijn wereldcommune, restaurant en de Grainshop zowel een artistiek, internationaal als gezinsvriendelijk publiek aantrok. Het was er heerlijk tafelen en genieten van de muzikale improvisaties en de zondagsconcerten ...

De auteur

Albert-Fernand Haelemeersch leerde in Sint-Martens-Latem quasi als buur Edgar Gevaert en zijn hele familie van jongs af kennen. Later werkte hij enkele jaren als bediende in het LIMA-natuurvoedingsbedrijf.
Hij is een kenner en historicus van de Latemse kunstwereld: Verknocht aan het land in de Leiebocht. Latems Kunstleven tussen 1890 en 1990 (1991) en Latemse Kunstenaars, de Vijfde Generatie (1998). Bovendien is hij medestichter en voorzitter van Den Laethemschen Vriendenkring, poëet, cultuurrecensent en chroniqueur - soms in het dialect - van het Latemse en Deurlese leven (o.a. via De Loatemsche Kleppe).
Met dit nieuwe boek bewaart hij de herinnering aan een belangrijke episode van maatschappelijke ommekeer waarin Sint-Martens-Latem met de familie Gevaert en LIMA een inspirerende rol speelde.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.