Pette cacao en chocolade

een Zaans familiebedrijf in roerige tijden

Marijke C. Pette

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Pette cacao en chocolade

gebonden: € 30.25: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789076542768, geïllustreerd, 145 blz., October 2015
Formaat: 31.0 (h) x 24.5 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 1055 gram.

Uitgever: Kemper Conseil Publishing Consultancy

redactie: Kemper Conseil

beschrijving

PETTE CACAO EN CHOCOLADE

In dit boek is de geschiedenis van de Pette Cacao- en Chocoladefabriek uit Wormerveer vastgelegd. Pette is aan het begin van de vorige eeuw een van de toonaangevende bedrijven op dit gebied in de Zaanstreek. Uitgebreid worden het ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw, de groei en bloei daarna en tenslotte de ondergang van de onderneming in de crisisjaren van de vorige eeuw, beschreven en in beeld gebracht.
Aan het boek ligt veel authentiek materiaal ten grondslag. Materiaal dat is opgespoord in tal van archieven of verkregen via andere bronnen. Uniek zijn de in het boek opgenomen reclame-uitingen en het vele verpakkingsmateriaal bestaande uit voorraadblikken, bonbondozen, wikkels enzovoort.
Als grossier van onder andere cacaopoeder begint Jan Pette Hzn., omstreeks 1872 in de keuken van zijn eigen huis aan het Hennepad in Wormerveer met de ambachtelijke productie van chocolade. In 1887 wordt de Firma J.Pette Hzn. officieel opgericht, met als doelstelling het maken van chocolade, deze firma wordt in 1903 omgezet in de N.V. Pette Cacao- en Chocoladefabriek.
De wereldwijde economische crisis aan het eind van de jaren dertig zorgt dat het inmiddels internationaal opererende bedrijf in een faillissement belandt. De monumentale fabriekspanden gaan over in andere handen. De merknaam Pette is evenwel nog decennialang op tal van chocoladeproducten terug te vinden.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.