Verzwegen werk van P.C. Flu

kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij

Nizaar Makdoembaks

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Verzwegen werk van P.C. Flu

paperback/ gebrocheerd: € 21.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789076286198, geïllustreerd, 188 blz., October 2014
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 352 gram.

Uitgever: Elikser B.V. Uitgeverij

beschrijving

De Surinaamse medicus Paul Christiaan Flu (1884-1945) bracht het tot hoogleraar tropische hygiëne en rector magnificus van de universiteit Leiden. In 1910 hield hij een baanbrekende lezing over de zeer hoge kindersterfte in Suriname. Zijn adviezen waren verrassend modern. Zo pleitte hij voor de introductie van consultatiebureaus. Wat deed de koloniale overheid? Niets. Het rapport van Flu verdween in een bureaulade. Totdat Nizaar Makdoembaks het ontdekt in de archieven.
Makdoembaks publiceert in dit boek het manuscript van Flu integraal. Ook verzorgt hij de (cultuur)historische context. De hoge kindersterfte is voor alles een erfenis van de slavernij. De vele verkrachtingen en het bijslaapsysteem veroorzaakten grote aantallen seksueel overdraagbare aandoeningen. Met een hoge kindersterfte als gevolg.
Een onthullend boek en een eerherstel voor Paul Christiaan Flu, dat de lezer ook meeneemt in het bewogen persoonlijke leven van deze gedreven arts en onderzoeker.

"Ik heb het boek gelezen én herlezen. Het is een indrukwekkend document. [...]gedegen speurwerk."
Peter Flu (kleinzoon van P.C. Flu)

Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC). Van zijn hand verscheen eerder De Aprilmoorden - Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012), Hoogste babysterfte van Nederland - Leven aan de onderkant in Amsterdam Zuidoost (2013) en Chinezen gekwetst in Oost en West (2014).


  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.