Nieuwe zon

een megagedicht

Jacob Groot

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Nieuwe zon

paperback/ gebrocheerd: € 29.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789076174358, September 2014
Formaat: 24.1 (h) x 16.9 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 469 gram.

Uitgever: Harmonie, Uitgeverij De

beschrijving

Passieboek, hartekreet, egozang, actualiteitsmythe, allegorie van de samenleving: dit megagedicht passeert alle grenzen. Iemand vertrekt om ergens anders afscheid te nemen. Zijn traject per trein voert van Amsterdam naar Zaltbommel, maar in feite doorkruist hij zichzelf, ten prooi aan een innerlijk dat van meet af aan op scherp staat. In een bewustzijnsstroom van 26 hoofdstukken voltrekt zich een dramatische denktocht. Monumentaal van structuur en eigenmachtig van taal verspreidt deze poëzie dankzij haar schaduwkant en rijkdom aan licht. Het is zomer. Het is zondag. Het is het landschap wijd en zijd. In het zicht van de bruggen over de Waal baadt het perron in de alsmaar rodere zon. Hear my train a comin?

Jacob Groot is de auteur van dichtbundels, essays en romans. In 2012 kreeg hij de A. Roland Holstprijs voor poëzie. Zijn vorige bundel, Divina Noir, werd lovend ontvangen.

De pers over Divina Noir

'Zijn lyrische en tegelijk nuchtere taal maakt zelfs het loeren naar een onbereikbare buurvrouw tot een ongekend avontuur.' de Volkskrant

'De poëzie van Jacob Groot laat zich lezen als een reddende openbaring.' Poetry International

'Opvallend is dat de pracht van het denken in Groots oeuvre de beeldenpracht is gaan overheersen. Daarbij wordt aan de grenzen van de poëzie gemorreld, maar Groot blijft wonderbaarlijk binnen het territorium van de lyriek.' NRC Handelsblad


Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jacob Groot werd geboren op 5 juli 1947 in Venhuizen (West-Friesland). Hij debuteerde onder het pseudoniem Jacob der Meistersänger met de spraakmakende dichtbundel Net Als Vroeger (1970). Hiermee was hij een van de pioniers van de neo-romantiek, die door middel van een ironisch stijlbesef een nieuwe emotionele poëzie wist te schrijven.

In zijn volgende bundels werd het recept eigenzinniger. Het barokke idioom van Topgeluk (1986) smeedde de gedichten tot strenge richtlijnen voor inzichten die ze zelf demonstreerden. In zijn recente poëzie Natuurlijke Liefde (1998), Zij Is Er (2002), en Heerlijkheid Van Luchtmetaal (2005) bespeelt de taal uitbundiger registers. Van dit drieluik is de gelijktijdigheid van het zintuiglijke en het cerebrale geprezen.

Ook in zijn proza is Jacob Groot uit op een nieuw timbre en een nieuwe sound. Dit gold al voor zijn Nieuwe Muziek, een Herman Gorter-boek (1980), maar met name voor de essays over popmuziek die gebundeld werden onder de titel Gelukkige Lippen (2004). De in 2008 verschenen duizelingwekkende roman Billy Doper, een stilistische exercitie in een mix van genres over de onzuiverheid van de liefde en de tucht van het genot, werd in 2012 gevolgd door het veelgeprezen Adam Seconde: een odyssee door het libido van een zomer aan zee.

Jacob Groot was van 1994 tot 1999 redacteur van De Revisor. Hij woont en werkt in Amsterdam.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.