Het Culinair Geheugen

Recepten uit grootmoeders keuken

Marjo Hendriks

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het Culinair Geheugen

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789075979992, geïllustreerd, 224 blz., November 2020

Uitgever: KMuitgevers

fotografie: Stefania van Lieshout

redactie: José Coppes

beschrijving

‘Herinner je je die lekkere stoofpot die oma vroeger maakte of die bitterkoekjespudding van je favoriete tante? Weet je nog toen de koeien altijd in de wei stonden en bepaalde groentes alleen in het seizoen verkrijgbaar waren? Vroeger toen duurzaamheid nog geen modewoord was maar een vanzelfsprekende manier van leven. Konijn in het zuur, rundertong, kapucijnerschotels en nog veel meer van ons culinair erfgoed dreigt uit ons vaderlandse Culinaire Geheugen verloren te gaan.’

Met dit kookboek koesteren we de recepten van onze grootmoeders, dus hier vind je lekkere ouderwetse soepen, stamppotten, toetjes, Limburgse vlaaien en andere streekgerechten. Dit boek is opgedragen aan al die vrouwen die ons voorgegaan zijn.

In ‘Het Culinair Geheugen’ staan de recepten van de gerechten die Stefania en Marjo als kleine meisjes leerden kennen en waarderen in het Limburgse Horst aan de Maas. Sinds die gezamenlijke jeugd verstreken vele jaren én is de passie voor lekker eten alleen maar gegroeid. Deze passie is vastgelegd in het prachtige kookboek ‘Het Culinair Geheugen’ met ruim 100 authentieke en maakbare recepten.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Marjo Hendriks is de initiatiefneemster van Het Culinair Geheugen.
Zij heeft aan de lerarenopleiding de opleidingen Nederlands en Huishoudkunde gevolgd. Bovendien heeft Marjo ervaring met het geven van kookworkshops en kookcursussen.
Marjo is de kok en de receptenverzamelaar van Het Culinair Geheugen.
inhoudsopgaveVoorgerechten 10
Worstenbroodjes, een feestelijke traktatie 10
Kalfskroketten 12
Gevulde eieren 14
Zalmcocktail 16
Kipcocktail een feestelijk gerecht 18
Pasteitje met vulling 20
Kipragout met champignons 22
Runderbouillon uit grootmoeders keuken 24
Soepen 24
Goulashsoep 26
Aspergesoep 28
Romige champignonsoep uit Horst 30
Gebonden kippensoep 32
Heldere kippenbouillon 34
Broccolisoep 36
Haofpatesoep uit eigen tuin 38
Limburgse Truujesoep 40
Winterse witte bonensoep 42
Zomerse tomatensoep 44
Lekker ouderwetse ossenstaartsoep 46
Erwtensoep uit grootmoeders keuken 48
Hoofdgerechten 50
Pannenkoeken 50
Pannenkoek appel 52
Pannenkoek blauwe bessen 54
Boekweitpannenkoeken uit Kronenberg 56
Koude Schotel 58
Haringsalade met rode bieten 60
Kapucijners met spek 62
Gebakken vis met uiensaus 64
Sallantse kruudmoes 66
Vogelnestjes uit de Haagsche School 68
Jachtschotel heerlijk in de herfst 70
Rundertong in champignonsaus 72
Horster dreumel 74
Gehaktballetjes in tomatensaus 76
Zuurkoolschotel uit de oven 78
Kip in Wodkasaus 80
Goulash en sudderlapjes 82
De lekkerste gehaktbal 84
Varkenshaasje met champignonroomsaus 86
Limburgs zuur vlees 88
Spekrutersaus 90
Speklapjes een echt wintergerecht 92
Runderpoelet met champignons 94
Blinde vinken uit de Haagsche school 96
Runderpoelet in donker bier 98
Varkenspoelet met champignons 100
Varkenshaasje met gember en rozijnen 102
Varkensribbetjes uit de oven 104
Haas wild voor de feestdagen 106
Konijn in het zuur 108
Konijn in biersaus 110
Groente 112
Zigeunersaus 112
Gebakken kaasplakken 114
Sperziebonensalade 116
Frisse witlofsalade met walnoten 118
Asperges, het witte goud uit Limburg 120
Witlofschotel met ham en kaas uit de oven 122
Piccalilly lekker veelzijdig 124
Komkommers in het zuur 126
Augurken inmaken 128
Gestoofde prei 130
Aardappelkoekjes 132
Stekruve, koolraap op zijn Brabants 134
Rabarbermoes uit eigen tuin 136
Aardappelkroketjes uit Clinge 138
Hete bliksem een heerlijk herfstgerecht 140
Aardappelbolletjes met ham 142
Verse rode kool 144
Wortelstamppot van rauwe wortelen 146
Andijviestamppot 148
Abrikozenmoes & pruimenmoes 150
Toetjes 150
Romige rijstepap 152
Hemelse modder 154
Ananasbavarois 156
Sinaasappelbavarois 158
Luchtige vanillebavarois 160
Bitterkoekjespudding 162
Hopjespudding met zelf gemaakte caramel 164
Koffiemousse met banaan 166
Saromayoghurt met vanillesmaak 168
Gebak, tradities en 170
Limburgse vlaaien 170
Gebak, tradities en
Limburgse vlaaien 170
Banketbakkersroom 172
Aardbeienvlaaitjes 174
Bitterkoekjesvlaai van het ‘Bakhoes’ 176
Limburgse pruimenvlaai 178
Abrikozenvlaai 180
Appelvlaai 182
Rijstevlaai met slagroom 184
Kruimelvlaai 186
Vlaaibodempjes 188
Walnotentaart 190
Mokkataart van mam Hendriks 192
Appeltaart met schuimkop 194
MonChou taart 196
Zomerse aardbeienkwarktaart 198
Cake 200
Arretjescake 202
Ontbijtkoek 204
Slagroomsoezen 206
Chocoladetruffels de ultieme verwennerij 208
Wafels 210
Kokosmakrons 212
Oliebollen 214
toelichting‘Herinner je je die lekkere stoofpot die oma vroeger maakte of die bitterkoekjespudding van je favoriete tante? Weet je nog toen de koeien altijd in de wei stonden en bepaalde groentes alleen in het seizoen verkrijgbaar waren? Vroeger toen duurzaamheid nog geen modewoord was maar een vanzelfsprekende manier van leven. Konijn in het zuur, rundertong, kapucijnerschotels en nog veel meer van ons culinair erfgoed dreigt uit ons vaderlandse Culinaire Geheugen verloren te gaan.’

Met dit kookboek koesteren we de recepten van onze grootmoeders, dus hier vind je lekkere ouderwetse soepen, stamppotten, toetjes, Limburgse vlaaien en andere streekgerechten. Dit boek is opgedragen aan al die vrouwen die ons voorgegaan zijn.

In ‘Het Culinair Geheugen’ staan de recepten van de gerechten die Stefania en Marjo als kleine meisjes leerden kennen en waarderen in het Limburgse Horst aan de Maas. Sinds die gezamenlijke jeugd verstreken vele jaren én is de passie voor lekker eten alleen maar gegroeid. Deze passie is vastgelegd in het prachtige kookboek ‘Het Culinair Geheugen’ met ruim 100 authentieke en maakbare recepten.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.