De ziekte van onduidelijkheid

Evelien, een vrouw met autisme, schrijft over haar leven binnen de muren van de zorg

Evelien Bleeker; Colettte de Bruin

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
De ziekte van onduidelijkheid

gebonden: € 31.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789075129793, geïllustreerd, 208 blz., November 2009
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 449 gram.

Uitgever: Graviant BV

redactie: Anneke Sleeswijk

illustrator: Wim Harzing

beschrijving

Let op het betreft een Softcover

Evelien Bleeker heeft de ziekte van onduidelijkheid, ook wel autisme genoemd, en woont in een zorginstelling. Als gevolg van haar autisme neemt ze de wereld waar als een verzameling losse puzzelstukjes. Dit verwart haar zo dat ze regelmatig in paniek raakt.
Het is daarom voor haar noodzakelijk honderd procent duidelijkheid van haar omgeving te vragen. De enige taal die ze daarvoor tot haar beschikking heeft is agressie. Een agressie die Evelien niet wil, maar die haar telkens overvalt. Dit boek is een indringend verslag van haar strijd tegen bubbels en moetens tegen paniek en dwang. Aan de hand van talrijke anekdotes beschrijft Evelien hoe ze haar leven ervaart en wat ze van haar begeleiders verwacht. Het sleutelwoord daarbij is duidelijkheid. Bied mij duidelijkheid, dan voel ik mij veilig en heb ik mijn agressie niet meer nodig zo kan haar oproep worden samengevat.
Wie Eveliens verslag leest voelt zich meegenomen in een wereld die chaotisch en vreemd, maar tegelijk vaak verrassend herkenbaar is.
Colette de Bruin is auteur van Geef me de 5, een boek waarin ze aangeeft hoe je mensen
met autisme duidelijkheid kunt bieden. Helpen met puzzelen staat daarbij centraal.
Geef me de 5 speelt in het leven van Evelien een belangrijke rol. Veelvuldig verwijst ze naar het boek van Colette. Haar vraag om duidelijkheid verwoordt zij telkens als een vraag naar Geef me de 5. Colette treedt in dit boek op als tolk tussen Evelien en de lezer. In korte fragmenten geeft zij aan hoe de hulpvraag van Evelien in de praktijk kan worden uitgelegd en hoe begeleiders hier mee om kunnen gaan. Daarmee maakt ze de gebruiksaanwijzing van Evelien begrijpelijk en praktisch uitvoerbaar.

De videobestanden bij dit boek zijn terug te vinden via www.geefmede5.nl

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.