Het zondebokcomplex

psychologie en mythologie van schaduw en schuld

S. Brinton - Perera

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het zondebokcomplex

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789074899635, 160 blz., October 2008
Formaat: 22.0 (h) x 15.0 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 260 gram.

Uitgever: Symbolon, Uitgeverij

vertaald door: A.J. Hamaker

beschrijving

Het zondebokcomplex.
Psychologie en mythologie van schaduw en schuld.

Als er dingen misgaan wordt er al gauw naar een zondebok gezocht: iemand die we de schuld kunnen geven. Het zogenaamde zwarte schaap in de familie krijgt een soortgelijke rol toebedeeld. De beschuldigers kunnen zich koesteren in een vals gevoel van onschuld door de schuld bij anderen te leggen. Psychologisch gezien is het aanwijzen van zondebokken echter een vorm van ontkennen van de eigen schaduw – en die wordt nu op anderen geprojecteerd.
Er zijn echter ook mensen die zich juist met die zondebok-schaduw identificeren en zich persoonlijk verantwoordelijk voelen voor de verdrongen schaduw-kwaliteiten van anderen. Dat leidt maar al te vaak tot zelfafwijzing en tot gedrag dat ten diepste gemotiveerd wordt door gevoelens van schuld en schaamte.
Dit boek geeft een confronterende analyse van de vele aspecten van de zondebokpsychologie zoals die zich in onze moderne tijd manifesteert in ieder van ons. Sylvia Brinton Perera illustreert het boek zowel aan de hand van archetypische patronen in mythen als aan de hand van onthullende voorbeelden uit haar eigen praktijk.

Indringend en van groot belang voor iedereen die met mensen werkt!

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.