Ontwikkeling van de zending in het zuid-caraïbisch gebied

in het bijzonder onder de Hindoestanen 1850-1980

Jan M.W. Schalkwijk

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Ontwikkeling van de zending in het zuid-caraïbisch gebied

paperback/ gebrocheerd: € 26.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789074897617, 704 blz., April 2011
Formaat: 20.9 (h) x 15.0 (b) x 3.7 (d) cm. Gewicht: 888 gram.

Uitgever: Amrit Consultancy

redactie: J. Marten; W. Schalkwijk

beschrijving

Het boek van Jan Schalkwijk is de eerste studie die zo uitgebreid aandacht schenkt aan een groep Hindostanen die nauwelijks aan bod komen in de geschiedschrijving: de Christenen, en vooral de stroming van de Evangelische Broeder Gemeente (EBG).
Schalkwijk put uit bronnen van het EBG-archief. Hij beschrijft het dagelijkse leven van de zendelingen en het contact met Hindostanen. De verslagen van dat contact geven ons een beeld van hoe Hindostaanse voorlieden aankeken tegen de zendelingsdrift.
Zijn boek zit vol van dit soort detailbeschrijvingen die een levendig beeld geven van het leven van Hindostanen in de verschillende fasen van de geschiedenis. Het is een geschiedenis van Hindostanen bekeken vanuit de bril van de zending, maar daardoor niet minder relevant. De feiten die vermeld worden over dit leven zijn vaak niet te vinden in andere archiefbronnen.
Schalkwijk is geen wetenschapper die van buiten kijkt naar de EBG-zending. Hij zat er midden in. Hij beschrijft alle aspecten van die zending: de filosofie, de financiering, de organisatie, de onderlinge verhoudingen, de reactie van de omgeving, het beleid van kerkelijke instituten en dat alles in een historisch perspectief.
Schalkwijk heeft een diepgaande vergelijking gemaakt tussen Suriname, Guyana en Trinidad en met name hoe de Christelijke zending in de verschillende landen tewerk zijn gegaan. Daaruit blijkt enerzijds hoe sterk de Christelijke kerken in de koloniën werden aangestuurd door de organisaties buiten de koloniën en anderzijds hoe groot de verschillen tussen de Engelse en Nederlandse koloniën was.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.