De hel dat is een suikermolen

Ben Ipenburg

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
De hel dat is een suikermolen

paperback/ gebrocheerd: € 34.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789070105297, geïllustreerd, June 2018
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 3.5 (d) cm. Gewicht: 1090 gram.

Uitgever: uitgeverij Frontisterion

serienaam/reeks: Godsdiensten in Suriname

beschrijving

De godsdienst van Inheemsen, de Winti godsdienst en Rastafari in Suriname

"Slavernij was oorlog. Onze voorouders verzetten zich ertegen van het begin tot het einde", schreef een Afro-Amerikaanse schrijver. Tot slaaf gemaakten vluchtten weg in het oerwoud van Suriname. Ze voerden oorlog met de Nederlandse koloniale overheid en maakten zich vrij. Op de plantages was stil verzet. Er ontstonden dorpen waar ruimte was voor de eigen godsdienst en voor ceremonies om het leven in onderdrukking te kunnen begrijpen en mee om te gaan.

De overlevingsdrang, de herschepping van herinnerde tradities resulteerden in de geboorte van nieuwe godsdiensten en gemeenschappen.

De Winti-godsdienst en de in Jamaica ontstane Rastafar-godsdienst zijn verzetsgodsdiensten. Maar dat niet alleen, ze geven vorm aan een eigen authentieke spiritualiteit.

De oorspronkelijke gewoners van Suriname zetten tot in de eenentwintigste eeuw hun godsdienst voort. Had hun godsdienst invloed op de Winti-godsdienst?

Deze studie laat zien dat deze godsdiensten complex zijn en rijk aan beelden, rijk aan symbolen en materiele vormgeving. Ze blijken helemaal niet "primitief" te zijn. De mythen en verhalen, de riten en ceremonies, de bezetenheid door geesten, de macht van de piyai en obiaman zijn even werkelijk, even machtig en invloedrijk, even rijk aan verbeelding en even geloofwaardig als de mythen, de liturgieën, de sacramenten en de religieuze specialisten van de zogenaamde wereldgodsdiensten.

De Hel dat is een Suikermolen vertelt de pijnlijke en heroïsche geschiedenis van deze godsdiensten. Tot en met de officiële erkenning van vandaag de dag.

Het is deel twee in de serie Godsdiensten in Suriname.
Eerder verscheen Joden in Suriname. 400 jaar Surinaams Jodendom. Aankomst, glorietijd, neergang.

Er zullen in deze serie nog drie delen verschijnen. Deel drie, Model van een foute samenleving is in voorbereiding

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.